Bejegyzés kép

Az ukrajnai háborúra az Európai Unió szankciókkal válaszolt, amelyek azonban kudarcot vallottak, mivel nem az orosz, hanem az európai gazdaságot kényszerírtették térdre.

A  szankciók okozta válság és energiaár-emelkedés a vállalkozások életét nehezíti meg a legjobban. A magyar gazdaság ugyan növekedési pályára állt az elmúlt években, és még a járványból is megerősödve tudott kijönni, de most, a brüsszeli szankciók tönkreteszik az európai és a magyar gazdaságot és a vállalkozásokat is.

A talpon maradáshoz sok vállalkozásnak szüksége van forgóeszközre és energiahatékonysági fejlesztésekre, és ezekhez olcsó és biztonságos hitelekre.

Ezért gyármentő program indításról döntöttünk, amelynek keretében támogatást adnunk azon vállalatoknak, amelyek energiahatékonyságukat növelni kívánják, és megújuló energiaforrásokba fektetnek be.

Azok a cégek pályázhattak, amelyek minimum 200 millió forintos fejlesztéssel bővítik energiaellátási kapacitásukat, például napelemeket telepítenek vagy más módon növelik az energiahatékonyságukat, s ezáltal csökkentik az energiaköltségeiket.

Komoly igény mutatkozott a gyármentő programra, 168 vállalat 200 milliárd forintnyi igényt jelentett be 500 milliárd forintnyi energiahatékonysági és megújuló energia-beruházáshoz. Ezeken a cégeken túl 214 vállalat kezdte  meg a regisztrációt.

A legtöbb jelentkezés az élelmiszer- és a fémiparból érkezett, de a járműgyártással és gépiparral foglalkozók is jelentős számban jelentkeztek a programra.

A vállalatoknak négy hónap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy a konkrét beruházásukat bemutatva benyújtsák a támogatási igényüket. Gyors lesz a döntéshozatal, minél korábban jön a támogatás, az annál többet ér.

Az óriási igény miatt pedig a program újraindításáról döntöttünk.

Gelencsér Attila

Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője

Következő
November 2-án, halottak napján gyertyákat, mécseseket gyújtunk az elhunyt szeretteink emlékére.