Bejegyzés kép

Történelmi, az emberek életszínvonalát meghatározó lépés a minimálbér 200 ezer forintra emelése.

Azon vagyunk, hogy aki tud, az dolgozhasson, és aki dolgozik, egyre magasabb jövedelmet kapjon és egyre magasabb életszínvonalon tudja eltartani a családját.

2010-ben az átlagbér is kevesebb volt, mint amennyi 2022-ben lesz majd a minimálbér.

A minibálbért a Gyurcsány-Bajnai-kormány nyolc éve alatt 50 000 forintról még a duplájára sem emelték, hiszen 50 ezer forintról mindössze 73 ezer forintra nőtt.

A minimálbér emelése azonban nem sikerülhetne a gazdasági növekedés, illetve az adócsökkentések politikája nélkül.

2010 óta elszántan az adócsökkentés pártján állunk.

Ez óriási különbség a baloldal és a jobboldal gazdaságpolitikája között, hiszen mi a válság ellenére sem adtuk fel adócsökkentő politikánkat és mindvégig azon voltunk, hogy annyi munkahelyet teremtsünk, amennyit elvesz a válság.

Ezzel szemben a baloldal munkahelyeket vett el, megszüntette a 13. havi nyugdíjat, illetve a 13. havi bért, és olyan súlyos adóterheket rótt a hazai vállalkozásokra, amelynek következtében vállalkozások százai mentek csődbe.

Ezzel szemben mi folyamatosa emeljük a minimálbért, mellyel együtt nő a gyermekgondozási díj a hallgatói gyed és a gyermekek otthongondozási díja is.

A gyed 2010-hez képest több mint két és félszeresére emelkedik, a hallgatói gyed pedig a bevezetéskori összeg duplája lesz.

A minimálbér emelést azonban csak adócsökkentésekkel tudjuk megvalósítani, ez kell ahhoz, hogy a munkáltatók ne bocsássanak el dolgozókat.

Jövő januártól többek között ezért megszűnik a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás, emellett 2,5 százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó.

Az egyszerűsített formában megvalósuló adócsökkentés önmagában mintegy 500 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál, amelyet a cégek a béremelések finanszírozására fordíthatnak.

Megfontoljuk azt a korábbi kamarai javaslatot is, amely a helyi iparűzési adó idei mérséklését kiterjesztené 2022-re. Az intézkedéssel a magyar munkavállalók kétharmadának kenyérkeresetet biztosító kkv-szektor cégei további 150 milliárd forintot takaríthatnának meg.

A 25 év alattiak szja-mentességével 140 milliárd forintot, a családi adóvisszatérítéssel 600 milliárd forintot, a munkáltatói adó csökkentésével 130 milliárd forintot hagyunk a családoknál és a cégeknél.

Idén és jövőre ezekkel az intézkedésekkel az adócsökkentések összege elérheti az 1500 milliárd forintot.

Gelencsér Attila

Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője

 

 

Következő
Novemberben érkezik a nyugdíjprémium és a nyugdíjkorrekció, mutatjuk a várható menetrendet