Bejegyzés kép

A Gyurcsány-féle baloldali koalíció a választásokat megelőzően előszeretettel beszélt arról, hogy vidéken, elsősorban a megyeszékhelyeken is erősek tudnak majd lenni. Jakab Péter gyakran kérkedett azzal, hogy ő majd megszólítja a vidéki embereket is. Mindennek azonban hatalmas bukás lett a vége, a baloldal szinte minden megyeszékhelyet elveszített, ahol korábban győzelmi esélyeket láttak. Még Pécsett is csak hajszállal győztek.

Megosztás FacebookonKüldés MessengerenTovábbi lehetőségek
RENDKÍVÜLI HÍR
OROSZ KÜLÜGYMINISZTER: A NATO HÁBORÚBAN ÁLL OROSZORSZÁGGAL

A baloldal a választások előtt úgy gondolta, hogy képesek lesznek nyerni több megyeszékhelyen, ebből aztán gyakorlatilag semmi nem lett. Szombathelyen, Vas megye 01-es számú választókörzetében Hende Csaba (Fidesz-KDNP) magabiztosan, több mint ötezer szavazattal győzte le a baloldali összefogás színeiben induló, elítélt bűnöző Czeglédy Csabát, ezzel még a 2018-asnál is jobb eredményt ért el.

Kaposváron, Somogy megye 1-es számú választókörzetében szintén jó eredményben reménykedett a baloldal. Ebből végül az lett, hogy Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP) a voksok 47,63 százalékát begyűjtve, 5392 szavazattal utasította maga mögé Varga István baloldali jelöltet. A fideszes jelölt itt is jobb eredményt ért el 2018-hoz képest, hiszen akkor a szavazatok 43,69 százalékát szerezte meg.

FORRÁS: VALASZTAS.HU

Nyíregyházán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1-es és 2-es számú választókörzetében is fideszes jelölt tudott győzni. Előbbiben Szabó Tünde győzte le a baloldali jelöltet, Lengyel Mátét. A korábbiakhoz hasonlóan itt is javítani tudott százalékos tekintetben a fideszes jelölt, akire ráadásul többen is voksoltak, mint 2018-ban.A 2-ES SZÁMÚ VÁLASZTÓKÖRZETBE VINNAI GYŐZŐ (FIDESZ-KDNP) NAGYON MEGVERTE ARANYOS GÁBOR BALOLDALI JELÖLTET, A SZAVAZATOK 58,13 SZÁZALÉKÁT SZEREZTE MEG, ÉS TÖBB MINT 11 500 SZAVAZAT VOLT KETTŐJÜK KÖZÖTT.

Itt érdekesség, hogy 2018-ban a jobbikos Fülöp Erik egymagában is több szavazatot szerzett, mint a baloldali közös jelölt most áprilisban. Mivel viszont azóta Jakab Péter teljesen szétverte a pártot, nem is csoda, hogy a fideszes jelölt simán nyert, mindezt úgy, hogy 10 százalékot erősödött.

Szolnokon, Jász-Nagykun-Szolnok 1-es számú körzetében több mint 4000 szavazattal győzte le Kállai Mária a Gyurcsány-párt politikusát, Sziráki Pált. 2018-ban itt a Jobbik színeiben induló Csikós Attila önmagában csak 1100 szavazattal kapott kevesebbet, mint most a baloldali közös jelölt.

Pécsett, Baranya 1-es számú választókörzetében csak hajszállal tudott nyerni a baloldali Mellár Tamás a fideszes Kővári Jánossal szemben, pedig ez a legbiztosabb baloldali körzetek közé számított. Kettőjük között gyakorlatilag ugyanakkora volt a különbség, mint 2018-ban a fideszes Csizi Péter és Mellár között,

AZ AKKORI SZÁMOKNÁL VISZONT MOST TÖBB SZAVAZATOT KAPOTT A FIDESZ JELÖLTJE.

Pécs másik választókörzetében, Baranya 2-ben viszont már fideszes győzelem született, Hoppál Péter megverte a DK-s Szakács Lászlót. A baloldal, amely annyira reménykedett Pécs teljes megnyerésében, végül a kettőből csak egy körzetet tudott elvinni, azt is csak egy hajszállal. Hoppál ráadásul erősödni is tudott. Míg 2018-ban a voksok 40,11 százalékát szerezte meg, addig most áprilisban az arány 44,41 százalékra javult.

Hoppál PéterFORRÁS: MTI/MÁTHÉ ZOLTÁN

Békéscsabán, Békés megye 1-es számú választókörzetében sem úgy alakult a verseny, ahogy a baloldal elképzelte. Herczeg Tamás (Fidesz-KDNP) magabiztosan tudott nyerni a jobbikos Stummer János ellen, a szavazatok 48,27 százalékát megszerezve. A Jobbik összeomlását mutatja, hogy ebben a körzetben 2018-ban csak háromezerrel kevesebb szavazatot kaptak, egyedül indulva.

MISKOLCON – AHOGY AZT MÁR MEGÍRTUK – HATALMAS GYŐZELMET ARATOTT A FIDESZ, MINDKÉT KÖRZETET HOZTA.

Sok szó esett baloldali politikusok szájából Székesfehérvárral kapcsolatban is, ahol a választás hajrájában Orbán Viktor a Fidesz kampányzáróját is tartotta április 3-án, ami minden bizonnyal az eredményre is nagy hatással volt.

A baloldali politikusok nagyon bizakodóak voltak, úgy gondolták, hogy akár nyerhetnek is a városban. Fejér megye 1-es számú választókörzetében Vargha Tamás fideszes politikus több mint kétezer szavazattal nyert és még erősödni is tudott százalékosan 2018-hoz képest. Fejér megye 2-es számú körzetében elsöprő fölénnyel nyert Törő Gábor (Fidesz-KDNP), a szavazatok 56 százalékát megszerezve.A KÜLÖNBSÉG KÖZTE ÉS FAZEKAS ATTILA JOBBIKOS POLITIKUS KÖZÖTT 13 EZER SZAVAZATNÁL IS TÖBB VOLT. FAZEKAS 2018-BAN, MÉG NEM BALOLDALI KÖZÖS JELÖLTKÉNT INDULVA CSAK EZERREL KAPOTT KEVESEBB SZAVAZATOT, MINT MOST A HAT PÁRT SZÍNEIBEN.

A baloldal szintén úgy gondolta, hogy Tatabányán is lehet esélyük nyerni. Komárom-Esztergom megye 1-es számú körzetében viszont közel négyezer szavazattal kapott ki Konczer Erik DK-s politikus Bencsik Jánostól, a Fidesz jelöltjétől.

A cikk az origo.hu-n olvasható.

https://www.origo.hu/itthon/20220419-tarolt-a-fidesz-a-megyeszekhelyeken-is.html

Következő
Harmincféle kedvezmény közül választhatnak a magyar családok