Bejegyzés kép

Somogy 246 településéből 223-an pályáztak az idén szociális tűzifára. A Zselic 25 falvába 25 millió forint értékben érkezett szociális tűzifa. Hajmáson csütörtökön délelőtt osztották ki az igényelt mennyiséget, minden kérelmező helyi család kapott fát.

– Egy apa mindent megtesz a gyermekéért! A legfontosabb, hogy melegben legyen, és otthon csak kályhával tudunk fűteni… – szökött könny a szemébe Töll Józsefnek, aki kerekesszékes fiával együtt állt sorban a szociális tűzifáért. A hajmásiak a templom előtt gyülekeztek, ahol a SEFAG Zrt-től érkezett fát egy utánfutós traktorra pakolták a közmunkások. Minden házhoz betért a járat, ahol várták őket.

– Mi öten vagyunk a családban, jól jön a segítség – mondta Kis-Bank Józsefné. – Attól függ, hogy mennyire tart ki a fa, hogy mekkora lesz a hideg.

– Ketten vagyunk a mozgáskorlátozott férjemmel, akinek most ampulták mindkét lábát, állandó felügyeletet igényel – mondta Kübler Csabáné. – Nehezen telnek a téli napok. Úgy vásároltam fát az idén, mert hiába dolgoztam 27 éven át az erdőn, nem kaptunk területet gyűjtésre. Ha most nincs utánpótlás szociális alapon, már elfogyott volna a tüzelő.

Forrás: Lang R.

– Az idén abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy egyetlen kérelmezőt sem kellett elutasítania a képviselő-testületnek– mondta elégedetten Török Sándor, Hajmás polgármestere. – Mind a 24 kérelmező családot tudjuk támogatni családonként 2-3 köbméter fával. A kezdetektől részt veszünk a szociális tűzifa programban. Az idén összesen 68 köbmétert osztunk ki. Az egész télre azért nem lesz elég, egy egyedülállónak másfél hónap, egy nagyobb családnak egy hónap segítséget jelent. Most van a leghidegebb reggel, bár eddig kegyes volt hozzánk az időjárás. A tél még nem múlt el…

Gelencsér Attila országgyűlési képviselő is segített a faosztásban. Fotó: Lang R. 

A tűzifa pakolásában segédkezett Gelencsér Attila is, Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője, aki büszke arra, hogy a választókerületében található mind a 25 falu sikerrel pályázott a szociális tűzifa programban. A legkevesebb lélekszámú Patcára 114 ezer forint értékű fa érkezett, és a legnagyobb arányban Nagyberki vette ki a részét 2,5 millió forintos juttatással. Hajmáson 1,3 millió forint ára fát osztottak.

Tíz éve működik sikerrel a program

Kerek egy évtizede indult a szociális tűzifa program, és Hajmás minden évben részesült a támogatásból. Az országban az 5 ezer alatti lakosságszámú települések pályázhatnak, az idén összesen 2600 pályázat érkezett be. Somogy 246 településéből 223-an nyújtottak be pályázatot, közölte Gelencsér Attila, és megemlítette azt is, hogy országosan a kormány 5 milliárd forintot szánt a programra 2022-ben.

A cikk a sonline.hu-n olvasható.

https://www.sonline.hu/helyi-kozelet/2022/01/a-legnagyobb-hidegre-megjott-a-tuzifa-is-hajmasra

Következő
Orbán Viktor az élelmiszerstopról: A csökkentett árú termékekből is lesznek a boltok polcain