Bejegyzés kép

A nemzeti konzultációt kitöltők 94 százaléka egyetért a minimálbér összegének emelésével, ezért támogatjuk, hogy jövőre 200 ezer forint legyen a minimálbér Magyarországon.

A minimálbér emelésével nőne a gyermekgondozási díj, a hallgatói gyed és a gyermekek otthongondozási díja is.

Ha ez megvalósul, a gyed maximális összege eléri majd a bruttó 280 ezer forintot, a hallgatói gyed alapképzés esetén bruttó 140 ezer forintra emelkedik, a gyod pedig nettó 180 ezer forint lesz.

Azaz a gyed 2010-hez képest több mint két és félszeresére emelkedne, a hallgatói gyed pedig a bevezetéskori összeg duplája lenne.

Gondolunk az idősekre is, akik egy élet munkájával segítettek bennünket.

Egységesen nyolcvanezer forint lesz a nyugdíjprémium, amelyet novemberben fizetnek ki az érintetteknek.

435 ezer ember a nyugdíjtörvény miatt ennél kevesebbet kapott volna, de a gazdaság teljesítményének köszönhetően mindenkinek ki tudjuk fizetni egységesen a 80 ezer forintos összeget.

Mivel az infláció magasabb az év elején vártnál, és az infláció kompenzálásának csak a felét adták oda július elsejéig az időseknek, most az év második felére eső, a várakozásnál magasabb infláció miatt is korrigálni kell a nyugdíjakat. Ezért lesznek olyan nyugdíjasok, akik a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumon felül a korrekcióval együtt százezer forint körüli egyszeri kiegészítést is kaphatnak.

Ha a növekedést támogató politika sikeres lesz a következő három hónapban is, akkor arra is látni esélyt, hogy a következő év elején a 13. havi nyugdíjnak már ne csak két hetét, hanem egy egész havi nyugdíjat tudjunk visszaadni valamikor február elején.

Gelencsér Attila

Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselő

 

Következő
Szentkirályi Alexandra: Meg kell védenünk a munkát terhelő alacsony adókat!