Bejegyzés kép

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése szerint Magyarország bruttó hazai terméke 2020 negyedik negyedévében a nyers adatok szerint 3,7, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 1,1 százalékkal nőtt. A növekedéshez leginkább az ipar, valamint az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág járult hozzá.

2020-ban a GDP volumene 5,1 százalékkal maradt el az előző évitől. A jövőre kivetített dinamikára építő, az amerikai tájékoztatási gyakorlatban régóta közölt úgynevezett évesített index 4,5 százalékos növekedést jelez a negyedik negyedévben. Az évesített index azt mutatja meg, hogy mekkora lenne az éves változás, ha az aktuális negyedéves – az előző negyedévhez viszonyított – volumenváltozás négy negyedévig folytatódna.

Az adatok lényegesen kedvezőbbek, mint amire korábban számítani lehetett, a tavalyi gazdasági csökkenés jóval kisebb, mint sok más európai országban, és így lehetővé válik, hogy az újrainduló növekedés által a magyar gazdaság minél előbb elérje, majd meghaladja a válság előtti szintet.

Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebookon reagált a legfrissebb GDP-adatra. Elmondta:

Magyarország eredményesen védekezett a válsággal szemben, a magyar gazdaság az uniós átlagnál jobban teljesített.

A magyar bruttó hazai termék idei alakulását támogatja, hogy a járvány növekedési lendületben lévő, jó fundamentumú gazdaságot ért – közölt a Pénzügyminisztérium az adat kapcsán. „Magyarország történetének valaha volt legnagyobb méretű, a GDP több mint harminc százalékát elérő intézkedések segítettek abban, hogy hazánk elkerülte a 2008-as válságot követően egyszer már megélt, közel hétszázalékos recessziót. A növekedéshez való visszatérést támogatja a gazdaság-újraindítási akcióterv is, így például az ötszázalékos lakásáfa, az otthonfelújítási támogatás, a 25 év alattiak adómentessége és a kamatmentes újraindítási gyorskölcsön” – írták közleményükben.

A második negyedévtől a Pénzügyminisztérium várakozásai szerint visszatér a dinamikus növekedés, és 2021-ben már négy-öt százalékkal bővülhet a gazdaság.

 

A cikk a magyarnemzet.hu-n olvasható.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/a-vartnal-sokkal-kisebb-a-tavalyi-gazdasagi-visszaeses-9382754/

Következő
Orbán: A kormány nem csak a zárva táblát akarja megfordítani