Bejegyzés kép

Meghosszabbította a kormány a hitelmoratóriumot. Nyár végéig, vagyis augusztus 31-ig továbbra is a jelenlegi szabályok maradnak érvényben. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: ezt követően is szeretnék, ha lenne egy hosszabb átmeneti időszak, amíg mindenki, aki a hitelmoratóriumban kíván maradni, benne maradhatna. Az ötmillió beoltotthoz közelítve több más intézkedést is tervez a kormány, amelyekről péntek reggel dönt az operatív törzs. Csütörtök reggelre megközelítette a 4 830 000-et azok száma, akik megkapták az első vakcinát, 2 815 000-en pedig már a másodikat is – hangzott el az M1 Híradójában.

Bácskay Péter az M1 Híradójának elmondta, hogy húsz éve dolgozik hangmérnökként Zalaegerszegen. Koncertek, rendezvények hiányában azonban egyik napról a másikra elapadtak a bevételei, amikor a koronavírus-járvány megjelent. Ekkor döntött úgy – több százezer banki adóssal együtt –, hogy él a hitelmoratórium nyújtotta lehetőséggel, és felfüggeszti lakáshitele fizetését, ez most havi 74 ezer forintos könnyítést jelent számára.

 

Több mint egy éve,

tavaly március 18-án jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a hitelmoratóriumot.

Ez volt a kormány első gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedése a járványhelyzetben, amit aztán tavaly év végén fél évvel meghosszabbítottak.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint tavaly áprilisban 1,6 millió lakossági hitelnél vették igénybe a könnyítést, de ez a szám idén februárban is 1,3 millió volt. Tavaly óta csökkent, de még mindig jelentős a vállalkozások száma is a moratóriumban. A lakossági hitelek 50, a vállalatiak 35 százaléka most is él a moratórium adta lehetőséggel. Az intézkedésnek köszönhetően csak tavaly év végéig 1700–1800 milliárd forintnyi törlesztés maradhatott a gazdaságban.

Ez a moratórium hosszabbodott most meg a kormány döntése értelmében a nyár végéig

– jelentette be a kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely.

A hitelmoratóriumot mindenféleképpen a jelenlegi szabályok szerint fogjuk meghosszabbítani augusztus 31-ig, és ezt követően is szeretnénk, hogyha lenne egy hosszabb átmeneti időszak, amíg mindenki, aki a hitelmoratóriumban kíván maradni, benne maradhatna” – emelte ki.

Gulyás Gergely hozzátette: tudják, ez nagy áldozatot kíván a bankszektortól, ugyanakkor a kormány célja, hogy a könnyítéseknek köszönhetően több pénz maradjon a családoknál és a vállalkozásoknál, ezzel is segítve az gazdaság újraindításának sikerét.

A cikk a hirado.hu-n olvasható.

https://hirado.hu/belfold/gazdasag/cikk/2021/05/20/augusztus-31-ig-meghosszabbitja-a-kormany-a-hitelmoratoriumot

Következő
Új ipari parkhoz kért támogatást Gelencsér Attila