Bejegyzés kép

Az Országgyűlés 112 igen, 25 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta  a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló kormányzati előterjesztést. Ezt a kabinet korábban azzal indokolta, hogy csak így lehet hatékony és gyors válaszokat adni a járvány okozta nehézségekre. A kormány jelezte ugyanakkor, hogy a veszélyhelyzet a jövő évi határidő előtt is megszűnhet, ha azt a járványhelyzet lehetővé teszi.

A javaslatot az egész baloldal, azaz az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd is elutasította.

Az előterjesztő indoklása szerint Magyarország Európa egyik legeredményesebb oltási programjával küzd a koronavírus okozta világjárvány ellen, az új vírusvariánsok azonban korábban nem tapasztalt gyorsasággal és következményekkel terjednek Európa-szerte. Hozzátette: a negyedik hullám küszöbén, annak kiszámíthatatlansága miatt elengedhetetlen a fokozott és hatékony védekezés lehetőségének biztosítása.

A kormány elsődleges célja – csakúgy, mint eddig –, hogy megvédje a magyar emberek életét és egészségét, valamint mérsékelje a gazdasági károkat és megőrizze a munkahelyeket.

A világjárvány elleni védekezés elmúlt másfél éve bebizonyította, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták ezeket a célokat.

 A kormány ezért javaslatot tesz a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályának meghosszabbítására 2022. január 1-ig. Így biztosítható a hatékony és gyors döntéshozatal ahhoz, hogy a járvány okozta nehézségekre rugalmasan lehessen válaszokat adni.

Amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, a kormány kezdeményezni fogja a veszélyhelyzetnek a törvény hatályvesztését megelőző megszüntetését.

A cikk a magyarnemzet.hu-n olvasható.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2021/09/az-orszaggyules-meghosszabbitotta-a-veszelyhelyzetet-2?

Következő
Varga Judit is bíztat a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! petíció aláírására