Bejegyzés kép

Rendkívüli ülésen tárgyaltuk a pedagógus életpályamodellről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésben.

Az új pedagógus életpályamodellről szóló törvény megteremti az alapját a pedagógusok további jelentős béremelésének.

A köznevelésben a gyermek érdeke az első. Az új pedagóguséletpálya-törvénytervezet is azt a célt szolgálja, hogy a gyermekeket nevelő, oktató pedagógusok szakmai és anyagi megbecsülése javuljon.

A törvényjavaslat elfogadásával létrejön a pedagógusok többsége által is támogatott teljesítményalapú bérezési rendszer. Aki eredményesebben tanít, többet foglalkozik a lemaradó gyerekek felzárkózásával, a tehetségesek versenyre felkészítésével, aki innovatívabb, aki tanórán kívüli programot szervez, magasabb jövedelmet fog elérni.

Elkötelezettek vagyunk a pedagógusok jelentős béremelése mellett. Közismert, hogy 2023. januárjától 10%-os pedagógus- béremelést előlegeztünk meg. Amikor Magyarország megkapja a hazánknak jogosan járó uniós forrásokat, a rendszerváltás óta a legnagyobb mértékű pedagógus- béremelés következhet be. Az ütemterv szerint 2025. januárjára a pedagógusok átlagbére el fogja érni a diplomás átlagbér 80 százalékát.

Jubileumi jutalomban korábban csak közalkalmazottak részesülhettek, a törvényjavaslat elfogadása esetén ezt valamennyi pedagógus megkapja, függetlenül attól, hogy korábban állami, egyházi vagy magániskolában tanított az érintett.

A pedagógusok alapszabadsága 46 napról 50 napra emelkedik, melyből az igazgató legfeljebb 15 nappal rendelkezhet.

A pedagógus eddig is kötelezhető volt más intézményben történő tanításra. A javaslat szerint ennek alkalmazására csak az adott járáson belül, illetve meghatározott élethelyzetekben csak a pedagógus hozzájárulásával kerülhet sor és a munkáltató az ezzel járó többletterhet anyagilag is elismerheti, a munkába járás költségeit pedig megtéríti.

Jelenleg a Munka törvénykönyve rendelkezik a munkavállalók, így a pedagógusok ellenőrzésére vonatkozó szabályokról. A tanárok magánélete sérthetetlen, a munkáltatótól kapott laptopok, táblagépek tanítással, neveléssel összefüggő tartalmába azonban a munkáltató betekinthet. Ez így van minden munkahelyen.

Miután a törvénytervezetet a baloldal és egyes pedagógus szakszervezetek álhírei, hangulatkeltése és erőszakba forduló megmozdulásai kísérték, a minisztérium a parlamenti pártok számára is lehetőséget adott az előzetes egyeztetésre, melyre a baloldali pártok képviselői azzal a kijelentéssel érkeztek, hogy „nem egyeztetésre jöttek”, érdemi javaslatok helyett provokatív nyilatkozatokat tettek.

Álszent, amit a baloldal politikusai művelnek, itthon a pedagógusok béremelését követelik, miközben Brüsszelben havi 5-6 millióért azért dolgoznak, hogy a pedagógusok ne kereshessenek 800 ezer forintot.

A héten a pedagógus életpályamodellről szóló törvényjavaslaton kívül egyebek mellett a jövő évi költségvetésről is vitáztunk, felszólalásomat itt nézhetik meg:

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=9848361108538131

Gelencsér Attila

Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője

Következő
Háborús időkben is megvédjük a családokat