Bejegyzés kép
21 százalékkal emelkedik az ápolónők bére január 1-jétől. A bölcsődei dolgozóké, a szociális világban és a kultúrában dolgozóké szintén húsz százalékkal emelik – mondta Gelencsér Attila a Rádió Most szerda esti interjújában.

– A 20 százalékos béremelés fenntartótól függetlenül minden állami, önkormányzati, egyházi és civil fenntartású szociális, illetve gyermekvédelmi intézmény dolgozójának jár 2022. január 1-jétől – ismertette a részleteket Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője.

A politikus arról is beszélt, hogy egymillió fiatalt érint majd, hogy nem kell szja-t fizetnie.

– Azért is küzdünk, hogy a 13. havi nyugdíj egészét visszaadhassuk. Ha pedig a minimálbért valóban fel tudjuk emelni 200 ezer forintra – ami azt jelentené, hogy a minimálbér magasabb lesz, mint a Gyurcsány-Bajnai-kormányok idején az átlagbér volt –, akkor egy szép évet zárhatunk majd – fogalmazott Gelencsér Attila, aki azonban jogosnak tartja, hogy a pedagógusok nem igazán elégedettek a helyzetükkel.

– A pedagógusoknak igazuk van, mert ők voltak az elsők, akiknél bérrendezést hajtottunk végre 2013-2014 körül. Akkor egy nagyarányú emelés történt, de időközben a többi bér is emelkedett, infláció is volt, így ők hátrább sorolódtak. A következő évben lehetséges egy 10 százalékos emelés, és 2023 januárjában – ha így megy tovább a gazdaság teljesítménye –lehet nagyobb bérrendezést is csinálni – mondta az országgyűlési képviselő, aki megerősítette azt is, hogy jövő év közepéig meghosszabbítják a hitelmoratóriumot.

– A 2008-as válság idején több százezer család nem tudta fizetni a hitelét. Az akkori kormány azonban mindennemű támogatás nélkül hagyta ezeket az embereket, míg a jelenlegi hiteltörlesztési moratóriummal segíti a koronavírus-járvány miatt bajba kerülteket.

– A gyermeket nevelők, a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak mellett azok élhetnek e lehetőséggel, akiknek a járvány alatt csökkent a jövedelmük. Azok a vállalkozások is kérhetik a hosszabbítást, amelyek árbevétele legalább negyedével alulmúlta az előző évit.

Gelencsér Attila a jobb- és a baloldali válságkezelés közötti különbségről is szót ejtett.

– A baloldal érzéketlenségére családok, otthonok, vállalkozások mentek rá. A baloldalnak még a válságban is fontosabbak voltak a bankok, mint a magyar emberek. A baloldal a pénzintézetek érdekében engedte és ösztönözte a devizahitelezést, így az árfolyamok elszabadulásakor az eredeti törlesztőrészletek többszöröse szakadt rá az adósokra. A családokat és a vállalkozásokat ma pedig számos állami támogatású, kedvezményes vagy éppen kamatmentes hitellehetőség várja.

A politikus eloszlatta az aggályokat a gázáremelkedés ügyében.

– A gázárak a rezsicsökkentés miatt nem fognak emelkedni a lakosság számára Magyarországon, szemben több európai országgal. A földgázellátás biztonságát szavatolja a gáztározók töltöttségi szintje, valamint a frissen megkötött, hosszútávú gázszerződés is – fogalmazott Gelencsér Attila.

Következő
Orbán Viktor: Nemet mondunk a kötelező kvótára!