Bejegyzés kép
Megújult, családbarát szülészet várja a kismamákat a jövőben a Kaposi Mór Oktató Kórházban. Az épületet három milliárd forint kormányzati támogatással modernizálták és csütörtök délután ünnepélyes keretek között adták át.

Kívül-belül megújult a Kaposi Mór Oktató Kórház szülészete. Az épületet csütörtök délután adták át ünnepélyes keretek között.

– Hat éves munka végére értünk. Sikerült megújítani a kaposvári szülészeti-nőgyógyászati-és újszülött ellátást, mind infrastruktúrájában, mind szakmaiságában, illetve szellemiségében – kezdte köszöntőjét Moizs Mariann főigazgató.

Kiemelte: a kórház történetének 175., az önálló kaposvári szülészet 90. évében sikerült a beruházást megvalósítani, amely a legnehezebb időkben, a pandémia alatt is fejlődött.

– Tegyék újra a kaposvári szülészetet és nőgyógyászatot a kórház stratégiai részévé, tegyék szakmabarát és családbarát központtá, mindenekelőtt szerettessék meg újra a kaposváriakkal, nyerjék vissza bizalmukat – emelte ki a főigazgató.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter ünnepi köszöntőjében elmondta: az ember életének meghatározó eleme, hogy hol született. Ha a születési hely bejegyzésében Kaposvár szerepel mindannyian büszkék lehetnek erre. Megjegyezte: amikor egy gyermek születik, egy egész család születik, ez a pillanat egy életre meghatározó.

– Három milliárd forint kormányzati támogatásból egy gyönyörű épületet adhatunk át, ami nem csak a város, a megye, hanem az ország büszkesége is – emelte ki Novák Katalin. – Az elmúlt tíz évben hazánk az az uniós tagállam, ahol a legnagyobb mértékben, közel 25 százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedv. Megjegyezte: minden ötödik pár meddőségi problémával küzd, a kaposvári kórházban segítik őket, hogy mielőbbi gyermekáldásban lehessen részük.

– Régóta várt pillanat a mai, mi kaposváriak szerettük volna, hogy a szimbolikus szülészet megújuljon. szükségét éreztük, hogy a meglévő humán szaktudás mellett egy modern épület létrejöttét – mondta el Szita Károly. Kaposvár polgármestere hozzátette: 2010-2020 között születtek a legtöbben a somogyi megyeszékhelyen és a város azon dolgozik, hogy 2030-ra az ország egyik legegészségesebb városában élhessenek majd.

Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: tizennyolc éves álom valósult meg Kaposváron, 2010 után kormányzati segítségekkel sikerült fejleszteni és hamarosan a mosdósi kórház alapkövét is letehetik.

– A baba az ajándék, ő áldja meg az anyját, a családját és a hazát – mondta el az épület áldásakor Balás Béla nyugalmazott megyéspüspök.

 

Öröm a kismamáknak és a dolgozóknak

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár köszöntőjében kiemelte: nem csak az épület született újjá, hanem családbarát szemléletet is bevezettek a kórházban. – Kívánom, hogy a megújult épületből a családok úgy mehessenek haza, hogy csoda volt, mikor gyermekük megszületett – mondta el az államtitkár. Azt kívánta, hogy menjen híre az itt folyó kiváló szakmai munkának, több száz kilométerről is jöjjenek ide szülni a kismamák. Benke Laki Diána második gyermekét várja és Kaposváron szeretné világra hozni. – Augusztusra várjuk kisfiúnkat és a többi kismama társam nevében is mondhatom, hogy nagyon örülök a 21. századi, modern körülmények várnak itt minket – mondta el a fiatal kaposvári édesanya.

A cikk a sonline.hu-n olvasható.

https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/csaladbarat-szemlelet-cseperedik-a-modern-szuleszeti-epuletben-4248995/

Következő
Brüsszel hiába akarja elérni, hogy LMBTQ aktivistákat engedjünk be az óvodákba, iskolákba