Bejegyzés kép
Magyarország nemcsak egy állam, hanem közösség is, a koronavírus pedig megmutatta, hogy a közös életünk egyfajta társasjáték, a pandémiát csak együtt tudjuk leküzdeni. A járvány elleni egyetlen megoldás jelen pillanatban az oltás, aki a vakcinákat támadja az nemcsak az emberéletet veszélyezteti, hanem közös életünket is bomlasztja. A baloldal oltásellenes kampányáról Petrovics Kinga és Bohár Dániel beszélgetett Dömötör Csabával, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkárával és Szolomayer Balázzsal, az Alapjogokért Központ vezető elemzőjével. 

A PestiTV-ben úgy  fogalmaztak: a baloldal az oltásellenes kampányból politikai kampányt csináltak. Azzal vannak elfoglalva, hogy milyen pozíciókat tudnak elfoglalni. A Politikai Hobbista szerda esti műsorában Dömötör Csaba kifejtette: Magyarországon azért tudnak vitázni a vakcináról, mert itt “több lábon állunk vakcinabeszerzés terén”. Az Alapjogokért Központ vezető elemzője pedig arról beszélt, hogy a baloldal Gyurcsány Ferenc évértékelőjén próbálta megfordítani azt a kommunikációt, amely az orosz és a kínai vakcinával kapcsolatban bizonytalanságot keltett korábban. Emlékeztetett arra is: az ellenzék az elmúlt időszakban számtalanszor tett elfogadhatatlan kijelentéseket, így például Lukács László György, aki orosz rulettnek nevezte a kormány Szputnyikkal való oltakozását. Felidézte Komáromi Zoltán szavait is, aki háziorvosként praktizál, azonban ennek ellenére hergelte az embereket az oltás ellen. “De a XI. kerületi polgármestertől is tudnánk idézni – mondta – , aki orvosként próbálta elbizonytalanítani az embereket.” Hozzátette: Szaniszló Sándorék is Kásler Miklóshoz fordultak azzal kapcsolatban, hogy a kínai oltóanyagok ne kerüljenek a saját kerületeinkbe, ami “óriási felelőtlenség”. Dömötör Csaba államtitkár szerint nehéz lenne megfogalmazni, mindezzel vajon mi lehetett a céljuk, de bebizonyosodott, hogy az emberek nem hisznek nekik. “Az, hogy ők egyébként nem rendelkeznek információkkal, attól még nem kell elbizonytalanítani az embereket” – húzta alá, hozzátéve:

Ez az elmúlt pár hónap világosan kijelöli, hogy a Jobbiknak milyen mozgástere nincs már, például akkor, amikor alá kell írni egy határozatot. A Jobbik ezekben a hónapokban számolta fel önmagát. Füttyentenek egyet nekik és a gyurcsányista elvárásoknak megfelelően mondanak el agresszív felszólalásokat, gyakorlatilag teljesen bedarálták őket azok, akik ellen egykor alakultak.

A Politikai Hobbistában kifejtették azt is, miért égett rá az ellenzékre, hogy semmilyen krízis-szituációban nem lehet rájuk számítani.

Ezrével jöttek a migránsok. Ott volt a kerítés és azt mondták, hogy ez egy álprobléma. Fals adatokat tettek közzé, amiket több százezer ember olvasott, ezek elferdítését pedig úgy értelmezték, hogy nem jó az oltás, amit a baloldali sajtó egy vállrándítással elintézett.

Dömötör Csaba arról is szólt, hogy a megbetegedések száma, a járvány alakulása mindenki számára elérhető, “a tények magukért beszélnek, most azt tudjuk elmondani, hogy naponta már alig 700-nál több a megbetegedések száma” – fogalmazott. Szavai szerint nagyságrendi különbség van, sokat javultak az adatok. Ez azt is jelenti, hogy egyre kevesebb ember kerül súlyosabb állapotba, kórházba, és ez a következményekkel lesz a halálozások számára is. Hozzátette: mindaddig van teendőjük, ameddig egyetlen ember is koronavírusos Magyarországon, ezért is fontos, hogy az oltási program jól haladjon. A védettségi igazolvány diszkriminációjával kapcsolatban is kifejtették markáns véleményüket a Politikai Hobbista vendégei.

Erre lehetett számítani, hogy ezt meg fogják tenni a baloldalon. Azonban ez nem egyéni betegség, hanem világjárvány, az oltási igazolvány pedig azoknak segítség, akiknek például éttermük, szállodájuk van, ahová végre biztonságosan mehetnek el az emberek  Miért kell ez ellen is hergelni?

-tette fel a kérdést Bohár Dániel. Az államtitkár erre válaszolva kifejtette: a nemzeti konzultációban a magyar emberek nagy százalékban mondták el, mit gondolnak ezzel kapcsolatban.

Világos volt az eredmény. A választók többsége támogatta azt, hogy akinek van védettségi igazolványa, az mentességet kapjon bizonyos védelmi intézkedések alól. Ezzel a megoldással nagyon sok vendéglátósnak, a kulturális élet szereplőinek is segítő kezet próbáltunk nyújtani a célzott támogatások mellett. Izrael példáját minden nap érdemes figyelni. Ott is vannak ilyen vakcina igazolványok, Ausztria is tervezi ennek bevezetését. Ami a nyitás kérdését illeti, amellett nem tudunk szó nélkül elmenni, hogy amikor a harmadik járvány felívelő szakaszban volt, akkor a vendéglátósok nyitást követeltek. A Momentum programot is hirdetett, a Jobbik is azt mondta a Parlamentben, hogy a 24. órában vagyunk. Amikor mentek fel a számok, ők akkor nyitást követeltek, de például a múlt héten, amikor lefelé tartott a járványgörbe, akkor Szabó Tímea azért hisztizett, hogy miért döntöttünk a nyitás mellett, majd kedden a saját párttársa arról beszélt, hogy miért nem engedik a koncerteket? Gyakorlatilag egyetlen nap nem tudott eltelni úgy, hogy ne állítsanak egymásnak ellentétes dolgokat.

Dömötör Csaba szerint egészen a politika új szintje az, amit művelnek az ellenzéki oldalon.

Már arra sem törekednek, hogy azonos álláspontot képviseljenek egy párton belül. Felelősséget ebben az ügyben sem várhatunk tőlük, tagadással nem lehet legyőzni egy járványt, és országot építeni sem lehet. Ha egy országnak van egy erős vezetése, amely az elvárásokkal szemben is tud politizálni, és amely Magyarország érdekeit szolgálja, akkor ez az.

Hozzátette: a brüsszeli eljárás, a vakcinabeszerzés ezer sebből vérzik.

Nagyon puha a szerződésük. Nem tartalmaz világos szankciókat arra vonatkozóan, hogy mi van akkor, ha nem szállítanak be vakcinákat. Az ellátási láncokkal sem törődtek, a gyártási kapacitásokkal sem, azzal, hogy azok miként alakuljanak. Ezért van az, hogy időről időre olvasunk előre jelzéseket, jóslatokat arról, hogy majd mi lesz. De ha azt nézzük, hogy mit vállaltak, és milyen célokat fogalmaztak meg nyárig, akkor látható, hogy ettől nagyon-nagyon messze vannak. Most már sok ország gondolkozik alternatív beszerzéseken, gyártókapacitások kiépítésén például. De Magyarország hónapok óta ezen az úton jár. Ha ez nem így lett volna, több mint egy millióval kevesebb vakcinát adtak volna be Magyarországon.

-hangsúlyozta a PestiTV műsorában Dömötör Csaba. 

A cikk a pestisracok.hu-n olvasható.

https://www.gelencsera.hu/domotor-csaba-a-politikai-hobbistaban-a-jobbik-ezekben-a-honapokban-szamolta-fel-vegleg-onmagat/

Következő
Az angol írásbelikkel folytatódnak az érettségi vizsgák