Bejegyzés kép

Karácsony Gergely szerint tíz gyerekből négy még mindig éhesen megy iskolába.

A kisebbik problémám ezzel a megállapítással az, hogy nem értem, a nyári szünet kellős közepén miként jut eszébe a tanév, a nagyobbik viszont az, hogy ez az állítás egyszerűen nem igaz.

Ha ne adj Isten éhesen is indulnak el a gyerekek az iskolába, ott biztosan nem maradnak azok, mivel nemcsak a tankönyv, de az étkezés is ingyenes minden rászoruló gyereknek az iskolákban. Sőt nemcsupán a legrászorultabbak, de gyakorlatilag szinte minden gyerek ingyen étkezik az iskolákban.

A rászoruló gyermekek ingyenesen egész napos ellátást kapnak, s ráadásul nemcsak az iskola idő alatt, hanem az iskolai szünetben is, így például most is, egész nyáron.

A gyermekvédelmi törvény alapján a  rászoruló gyermekek részére kötelező az ingyenes szünidei gyermekétkeztetés a nyári szünet ideje alatt legalább 43 munkanapon, a tavaszi, őszi, téli szünidő valamennyi munkanapján, valamint a bölcsőde, mini bölcsőde és az óvoda zárva tartásának időtartama alatt.

Egész évben   ingyenes az étkeztetés azon gyerekek számára, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, vagy aki saját maga, illetve testvére tartósan beteg vagy fogyatékos, valamint akit nevelésbe vettek. Ingyenesen étkezhet az a gyermek is, aki olyan családban él, ahol a három, vagy ennél több gyermeket nevelnek a szülők, tehát nagycsaládosoknak minősülnek. Végül az a gyermek, aki olyan családban él, ahol az egy főre eső jövedelem nem éri el a kötelező legkisebb minimálbér nettó összegének 130 százalékát szintén ingyen étkezhet.

Ezekkel és az egyéb családvédelmi intézkedésekkel az Orbán-kormány felszámolta a rendszerszintű gyermekéhezést és nyomort.

Ami persze nem jelenti azt, hogy ma már egyetlen gyermek sem kénytelen éhesen aludni menni esténként, de ez a jelenség már nem a rendszer rossz vagy hiányos felépítéséből fakad, sokkal inkább emberi mulasztásból, szülői felelőtlenségből.

Gelencsér Attila

Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselő

 

 

 

 

Következő
Kásler Miklós: akár már szerdán dönthet a kormány a harmadik oltásról