Bejegyzés kép

A járvány kitörése óta több ezer külföldön dolgozó magyar tért vissza hazánkba.2020 januárjához képest 2021 januárjában a külföldön foglalkoztatottak száma 72 ezerrel mérséklődött.

2019-ben pozitívba fordult a magyar állampolgárok vándorlási egyenlege, ami azt jelenti, hogy hazánk EU-csatlakozása óta először több kivándorolt magyar tért haza külföldről, mint ahányan távoztak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a munkavállalók a külföldi bérek hetven százalékáért már az itthoni munkát választják.

Csak az építőipari ágazatban dolgozók közül ötezren tértek haza.

A kedvező tendencia 2015-ben kezdődött. Bár még mindig sokan, nagyjából harmincháromezren távoztak az országból, tizenötezren haza is jöttek. A két számadat közötti különbség évről évre csökkent, végül 2019-ben pozitívba fordult a vándorlási egyenleg. Két éve 21 900 fő vándorolt ki, miközben 23 172 fő vándorolt vissza. Ilyen nem fordult elő Magyarország uniós csatlakozása óta.

Hogy pontosan hány magyar él külföldön, arról eltérnek a becslések. A Központi Statisztikai Hivatal a külföldön életvitelszerűen élő magyarok számát 260-350 ezer fő közé teszi. A külföldön élő magyarok többsége az Európai Unióban él, azon belül pedig Németország, Nagy-Britannia, Ausztria és Hollandia a fő célországok, míg Európán kívül a legnagyobb célország az Egyesült Államok.

A külföldön élő magyarok döntő része a fiatalabb korosztályokba tartozik, emellett iskolai végzettségük és munkavállalási hajlandóságuk is átlag feletti.

A kint élők többsége még nem érte el a 40 éves kort. Néhány évet kint dolgoznak, majd hazajönnek családot alapítani, mert a nemzetközileg is bőkezű hazai családtámogatási elemek mindenki számára vonzóak.

Magyarországon az állam a gyermek születését követő első három évben folyamatosan biztosít valamilyen jövedelempótló pénzbeli ellátást. Ez átlagon felüli gyakorlat nemzetközi összehasonlításban is. Ilyen többek között a családi adó- és járulékkedvezmény, csed, gyed, gyes, családi pótlék. Egyéb juttatások is igénybe vehetők, például a családok otthonteremtési kedvezménye, első házasok adókedvezménye.

Nőnek a munkabérek is, több marad a pénztárcában, ezért egyre több külföldön dolgozó magyar tér haza.

Gelencsér Attila

Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselő

Következő
Novák Katalin: Az egyszülős családoknak is jár a segítség