Bejegyzés kép

 Varga Mihály pénzügyminiszter a 2022-es költségvetésről szóló törvényjavaslatot benyújtotta az Országgyűlésnek, az előterjesztés több pontja is érinti a nyugdíjasokat.

A legfontosabb elem, hogy jövőre is az infláció – most becsült – mértékével emelkedik az idősek juttatása. Mivel a szaktárca háromszázalékos pénzromlással számol, így ekkora, vagyis

három százalékos nyugdíjemelésre készülhetnek az érintettek.

Emelés év közben. Pótlólagos nyugdíjemelést hajthat végre a kormány a vírushelyzet miatt – nyilatkozta lapunknak nemrégiben a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András elmondta: ezzel a 2,5 millió nyugdíjas összesen 26 mil­liárd forinthoz juthat. Az államtitkár nyilatkozata itt olvasható el.

Folytatódik jövőre a 13. havi nyugdíj visszaállításának folyamata. Idén negyedhavi összegnek megfelelő összeget kaptak februárban az idősek, jövőre félhavira emelkedik az év elején kifizetendő összeg.

Erre a célra 160 milliárd forintot különítene el a kormányzat.

A kabinet 2022-re 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol, ez pedig a nyugdíjasok szempontjából is fontos. Ha ugyanis a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, akkor nyugdíjprémiumot fizet az állam. A jövő évi költségvetés tervezete 68,5 milliárdot szán erre a célra. Ebből következően ha – az eddigieknek megfelelően – 2,6 millió ember kap jövőre prémiumot, akkor

kiemelkedő, átlagosan 26 ezer forintos juttatásra számíthatnak a jogosultak.

Következő
Továbbra sem léphetünk ki maszk nélkül az utcára