Bejegyzés kép
Az egyháznak nincs lehetősége megváltoztatni azon tanítását, hogy a házasság szentség, ami egy férfi és egy nő közt jön létre – mondta Pozsonyból hazafelé, a repülőn Ferenc pápa.

A házasság szentség, és az egyháznak nincs hatalma megváltoztatni azt – mondta Pozsonyból hazafelé, a repülőn Ferenc pápa, aki ugyan nem ellenezte az élettársi kapcsolatot, de leszögezte, hogy a házasság egy férfi és egy nő szövetsége.

„Vannak törvények, melyek azoknak a helyzetén kívánnak segíteni, akiknek a szexuális beállítottságuk más. Fontos, hogy az államoknak megvan a lehetőségük, hogy polgárilag segítsék őket, segítsék az öröklés biztonságát, az egészségét, stb, s nem csak a homoszexuálisoknak, hanem bárkinek. Da a házasság az házasság” – mondta a pápa annak kapcsán, hogy az Európai Parlament elfogadott egy határozatot, ami szerint a tagállamoknak be kell vezetniük a „melegházasság” intézményét, meglehetősen erőszakosan (bár az EP-nek nincs joga ezt kötelezővé tenni, hiszen ez tagállami hatáskör, de nyomásgyakorlásra képes).

A pápa pár mondattal később megerősítette: az élettársi kapcsolatoknak „semmi köze a házassághoz mint szentséghez, ami férfi és nő között van”. Mint mondta: „Nők és férfiak mindannyian egyenrangú testvérek, az Úr jó, és mindenki üdvösségét akarja, de könyörgöm, ne tagadják meg az Egyháztól az Ő igazságát. A homoszexuális beállítottságú emberek közül sokan gyónnak, és kérik a papok tanácsát, és az egyház segít is nekik, de a házasság szentsége más téma.”

Az EP határozatával kapcsolatban Varga Judit igazságügyminiszterrel készült interjúnkat itt olvashatja, Vágvölgyi Gergely véleménycikke pedig itt érhető el.

Nyitókép: MTI/AP/POOL AFP/Tiziana Fabi

A cikk a mandiner.hu-n olvasható.

https://mandiner.hu/cikk/20210916_ferenc_papa_a_hazassag_csak_egy_ferfi_es_egy_no_kozt_johet_letre

Következő
Egyértelmű nem a kötelező menekültkvótára: mutatjuk a nemzeti konzultáció eredményeit