Bejegyzés kép
Száznyolcvanöt nappali és levelezős hallgató kezdi meg tanulmányait a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának Kaposvári Képzési Központjában. Az elsős védőnő, szülésznő és orvosi diagnosztikai analitika szakos fiatalok hétfőn reggel az ünnepélyes tanévnyitón tettek fogadalmat.

Volt, aki megszeppenve, más már bátrabban foglalt helyet az első sorokban a tanévnyitón hétfőn reggel. Száznyolcvanöt elsős diáknak kezdődik meg a tanév a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának Kaposvári Képzési Központjában. A hallgatók szinte az ország minden tájáról érkeztek. Kenéz Patrícia Sásdról jött.

– Orvosi diagnosztikai analitika szakra nyertem felvételt, nagyon szerettem a kémiát a tanulmányai alatt, ezért választottam ezt a képzést – mondta el a hallgató. Bokkon Tibor Kapuvárról érkezett Kaposvárra. – Volt egy játékos gólyatábor, sok osztálytársat ismertem meg és már be is költöztem – tette hozzá. Venczellák Máté pedig azért választotta az orvosi diagnosztikai analitika szakot, mert szeret segíteni az embereken, de nincs akkora felelőssége, mint egy orvosnak. – Szeretnék a diploma megszerzése után külföldön dolgozni a szakmámban, ami úgy tudom, hogy mindenhol nagyon keresett –árulta el a Pécsről érkező hallgató.

– A magyar egészségügynek szüksége van kiválóan képzett szakszemélyzetre – kezdte köszöntőjét Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora. Kiemelte: a magyar társadalom öregedik és egyre többen küzdenek krónikus problémákkal, nekik tudnak segíteni a hosszú távon a szakma iránt elkötelezettek. Gelencsér Attila, Kaposvár országgyűlési képviselője kiemelte: a hallgatók jó döntést hoztak, hogy a várost választották és itt tanulnak olyan szakmát, amellyel gyógyítani tudnak. Kiemelte: egy év alatt 2012 milliárd forintot fordítottak a hazai egészségügyre a kormány és egyre jobb feltételeket teremtenek a gyógyító intézményekben. Neszményi Zsolt kormánymegbízott köszönetet mondott a hallgatóknak azért, hogy a koronavírus járvány alatt segítettek a tesztelésekben és az elsősöket szívesen látják a tanulmányaik után a kormányhivatal egészségüggyel foglalkozó osztályaikon.

Tárt karokkal várja őket a megye és a város

Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke pedig azt hangsúlyozta, hogy a Kaposvári Képzési Központban elhivatott szakemberektől tanulhatnak, a tőlük megtanult attitűdöt a későbbi életük során használni tudnak. Pintér Rómeó, Kaposvár alpolgármestere kiemelte: mindig számíthatnak a városra, vegyék igénybe ösztöndíj programjukat, szolgáltatásaikat. Hangsúlyozta, hogy 2030-ra az ország legegészségesebb városává szeretnének válni, ebben pedig nagy segítségükre lesznek az itt tanuló fiatalok.

– Felértékelődött az egészségügyben dolgozók szerepe és a jövőben minél nagyobb hangsúlyt kell helyezni a prevencióra – mondta Moizs Mariann, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója. Kiemelte: a 90 éves a szülészeti épület idén megújulhatott, ahol szívesen fogadják az itt végzett szülésznőket és a védőnőknek is szerepet szánnak az új kollegiális rendszerben.

A cikk a sonline.hu-n olvasható.

https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/fogadalmat-tettek-kaposvaron-a-leendo-vedonok-szulesznok-4381424/

Következő
Másfél év múlva már Debrecenben is gyártanak koronavírus elleni vakcinákat