Bejegyzés kép
Minél több embernek akarják beadni az első koronavírus elleni oltást, ezért változik a Pfizer–Biontech és az AstraZeneca vakcinája esetében a második oltás időpontja – közölte Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Kifejtette: az oltási stratégia eddig az volt, hogy – az alkalmazási előiratnak megfelelően – minden esetben betartották az első és a második oltás közötti időintervallumot. Mostantól – annak érdekében, hogy megakadályozzák a vírus terjedését –, igyekeznek minél több embernek beadni az első oltást, hiszen már az is ad egy alapvédelmet a fertőzés ellen.

Ismertetése szerint a klinikai, tudományos és szakmai ismeretek alapján igyekeznek kitolni a második oltás időpontját. A Pfizer-vakcinánál a 21. napról a 35. napra tolják a második oltást. Az AstraZeneca-vakcinánál az alkalmazási előirat szerinti maximális időtartamot kihasználva a 12. héten adják be a második vakcinát. A Moderna-, valamint az orosz és a kínai vakcinák esetében egyelőre nem változtatnak a két oltás közötti oltási sémán.

Galgóczi Ágnes azt mondta: bíznak abban, hogy már az első oltás beadásával kialakítható lesz egy olyan védelem, amely megakadályozza a fertőzés terjedését. Így talán tavasz végére, nyár elejére olyan átoltottságot érnek el, ami valóban védelmet jelent a közösségnek.

Már több mint 670 ezer embert oltottak be Magyarországon. Az NNK osztályvezetője úgy tapasztalja, hogy növekszik az oltás iránti bizalom.

Elmondta: eddig három nagyobb, a brit, a dél-afrikai és a brazil mutánstípust azonosítottak. Ezek a fertőzés terjedésében, illetve a vírus tulajdonságaiban hoztak jelentős változást. Ezek közül Magyarországon eddig a brazil mutánst nem azonosították. Már a dél-afrikai mutánst is kimutatták, míg a brit mutációt már több mint négyszáz embernél azonosították, az már közösségekben is terjed Magyarországon.

– Mivel a brit mutáns gyorsabban terjed, a következő időszakban várhatóan tovább fog emelkedni az új fertőzöttek és a kórházban kezeltek száma is – közölte.

Kitért arra is, hogy jelenleg az ország legtöbb nagyvárosában stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, Salgótarjánban és Szombathelyen mértek csak emelkedést. – A szennyvízmintákban is kimutatták a brit mutánst – tette hozzá.

A szakember ezzel együtt kiemelte, hogy a többi mutáció behurcolása megakadályozható azzal, ha minimálisra szorítják az utazásokat.

– Folyamatosan figyelemmel kísérjük a járványügyi helyzetet, és az esetszámoknak megfelelően, szükség esetén további intézkedéseket vezetünk be – tette hozzá.

Galgóczi Ágnes kiemelte: most a fegyelmezettség a legfontosabb, hogy továbbra is mindenki betartsa a járványügyi szabályokat. A kontaktusok számának korlátozásával csökkenthető a járvány terjedése.

Emellett azt kérte, hogy aki regisztrált, és értesíti az orvos, mindenképpen éljen az oltás lehetőségével. – Így lehet megállítani a harmadik hullám felfutását – figyelmeztetett.

A cikk a magyarnemzet.hu-n olvasható.https://magyarnemzet.hu/belfold/galgoczi-agnes-cel-hogy-minel-tobben-megkapjak-az-elso-oltast-9444119/?

Következő
Orbán: Az egész járvány legnehezebb két hete jön