Bejegyzés kép

A koronavírus-járvány elleni küzdelemben az emberek életének és egészségének a védelme mellett fontos az is, hogy a korlátozásokkal leginkább érintett ágazatokat, az ott dolgozókat segítsük.

A gazdasági növekedés akadályait az építőiparban, az élelmiszergazdaságban, az idegenforgalomban, és a beruházásokban is sikerült mérsékelni. Jó hír ez minden érintett kaposvári és zselici vállalkozásnak.

Számos kedvezményt vezetettünk már be a veszélyhelyzet első hónapjában, jelenleg pedig egy általános, minden gazdasági ágazatot segítő, gazdasági-növekedési akcióterv részletein dolgozunk.

Csökkentek az adóterhek, meghosszabbodott a hitelezési moratórium, kedvezményes hitelhez jutnak a turisztikai vállalkozások, bővülnek az élelmiszer-kistermelők lehetőségei, megszűnt az illeték számos közigazgatási eljárásban.

Az elsőként meghozott intézkedés, az azonnali bértámogatási és adóügyi segítség a vendéglátás és a szabadidő területén több mint 170 ezer, a szálláshelyeknél pedig közel 30 ezer munkahelyet védhet meg.

A szálláshelyeket a kijárási korlátozások idején a kormány azzal segíti, hogy megtéríti az érintetteknek az előzetes foglalások alapján számított bevételkiesés 80 százalékát.

Ennek a támogatásnak az a feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, és a dolgozók megkapják a fizetésüket erre az időszakra.

Öt százalékra csökkent a kiszállított ételek áfája az eddigi 27 százalékról az éttermek zárva tartásának átmeneti időszakára.

Akárcsak a koronavírus-járvány első szakaszában most is felfüggesztettük a hétvégi kamionstopot. Így a magyar vállalkozások rugalmasabban szervezhetik fuvarozási feladataikat, gyorsabbá válhat az üzletek, gyárak ellátása, a raktárak feltöltése és a késztermékek elszállítása.

A Magyar Bankszövetség és a tárca javaslataira építve a héten pedig hat intézkedést fogadott el az operatív törzs, ezek mindegyike egyszerűbbé, olcsóbbá, és gyorsabbá teszi a pénzügyek intézését.

Az egyik intézkedés az lesz, hogy ahol elektronikus pénztárgép működik, ott lehetőség lesz az elektronikus fizetésre is. Ez 50-60 ezer új helyet jelent, és több tízmilliárd forinttal csökkenti a készpénzhasználatot.

Az elektronikus banki ügyintézés kiterjesztése a vállalkozásoknak és a lakosságnak is egyszerűsíti a pénzügyek intézését, és akár évi kétmillióval csökkenti majd a személyes banki ügyintézések számát. Ezzel évente 130 ezer ügyben egyszerűsödik az eljárás.

Díjmentessé válhat az ingatlanok értékbecslése is széles körben. Egy ügyfél így 30-50 ezer forint közötti megtakarítást érhet el.

Felgyorsul, egyszerűsödik a közjegyzői ügyintézés az ingatlan ügyekben. Ez évi 60-70 ezer ügyfélnek jelent több tízezres megtakarítást.

Bevezetjük a digitális dokumentumkezelést is, amire a minden bankszámlával rendelkező mintegy 6,5 millió számlatulajdonosnak jelent könnyebbséget.

Az új intézkedéseket a törzs eddig megvalósult 44 intézkedéséhez hasonlóan rövid időn belül bevezetjük, és bízunk abban, hogy az eddigiekhez hasonlóan az új javaslatok elfogadásából is mielőbb kézzelfogható eredmények születhetnek.

Gelencsér Attila

Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője

Következő
George Friedman: Orbán Viktor Európa képviselője, Ő képviseli Európa demokratikus alapelveit