Bejegyzés kép
A koronavírus-járvány ellenére is erősödött a gazdaság, ezért tovább lehet növelni a béreket, a támogatásokat és csökkenteni az adókat – mondta az idei évről Gelencsér Attila. Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője a Rádió Mostnak adott interjújában részleteket is megosztott erről.

– Január elsejétől a minimálbér 200 ezer forintra, a szakmunkás minimálbér pedig 260 ezer forintra nőtt, ami háromszoros növekedés a kormányzás kezdetéhez képest. Folytatódnak a béremelések is. Emelkedik a bölcsődei dolgozók, a tanárok, az óvónők, a kulturális és szociális ágazatban dolgozók bére, mint ahogyan a rendvédelmi dolgozóké és a katonáké is. A hivatásos állomány tagjai hathavi fegyverpénzt is kaphatnak.

Folytatódik a béremelés az egészségügyben is. Ennek részleteiről a képviselő elmondta, hogy az ápolók keresete januártól 21 százalékkal emelkedik. Az orvosok is magasabb fizetésre számíthatnak. Egy három éve rezidensként dolgozó orvos átlagosan havi 788 ezer forintra számíthat, míg egy olyan orvos, aki több mint két évtizede van a pályán több mint 2 millió forintot is kaphat.

– Jelentősen emelkedett a háziorvosi és fogorvosi praxisokban elérhető orvosi bértámogatás összege január 1-jétől. Az emelkedés mértéke a praxisközösségek kategóriáiban 2020-hoz képest meghaladja a 40 százalékot, ezen felül a bért terhelő közterhek is csökkennek.

Egy háziorvosi praxis átlagos havi bevétele 2010-ben 867 ezer forint volt, az idei évben már 2,6 millió forint körül alakul havonta.

– Fejlődtek a kistelepülések praxisai is, a Magyar falu programban összesen 16,1 milliárd forint értékben újultak meg a vidéki háziorvosi rendelők, hatmilliárd forintból pedig orvosi szolgálati lakások épültek – fogalmazott Gelencsér Attila.

Kérdésünkre válaszolva az országgyűlési képviselő megerősítette, hogy piaci szférában is várhatók bérfejlesztések.

– Szeretnék, ha ott is tovább növekednének a bérek. Ezt további adócsökkentésekkel segítjük. Ezért csökken a munka közterhe 17-ről 13 százalékra. A magyar vállalkozásoknak így nagyobb mozgástere lesz abban, hogy magasabb fizetést adjanak.

A beszélgetésben szó volt arról is, hogy miként vélekedik minderről a baloldal.

– A baloldal 2010 óta folyamatosan támadja az adócsökkentéseket. Kormányzásuk idején a társasági adó a mostani kilenc százalék kétszerese is volt, emellett több tucat egyéb adót is fizetettek a vállalkozásokkal. A munkavállalók a mostani személyi jövedelemadó több mint dupláját fizették, a gyermekes szülőktől pedig még a családi adókedvezményt is elvették.
Továbbra sem szűnik az energiaválság Európában. Több szektort segítettek már a rezsicsökkentéssel, Gelencsér Attila arról is szólt, hogy ez a kör ismért bővül.

Száztízezer mezőgazdasági és élelmiszer-feldolgozó vállalkozás számára is elérhetővé vált a rezsicsökkentett energiaár. A mezőgazdaságban mintegy 104 ezer, az élelmiszer-feldolgozás területén több mint 3100 vállalkozás tartozik ebbe a körbe.

Következő
Varga Mihály: Az adócsökkentések folytatódnak