Bejegyzés kép

Az Egyesült Államok alkotmányos rendszerét ért csapásról, Trump esélyeiről, az amerikai média pszichés nyomásáról, az egyoldalú közvetítéséről és a védelmi miniszter leváltásáról beszélgettünk Lánczi Tamással.

  • Örök igazság, hogy a mérkőzés addig tart, amíg le nem fújják. Az amerikai elnökválasztásnak nevezett összecsapásnál győztest ugyan hirdettek, de valóban le is fújták a meccset?

Akárhogyan zárul is az elnökválasztás, bizalmi válság alakult ki és ez a legnagyobb probléma. Az Egyesült Államok eredetmítoszát és a belső legitimációját tulajdonképpen az alkotmány és annak egyik alappillére, a demokratikus választás jelenti. Ha a demokratikus választásba vetett bizalom megrendül, akkor Amerika rendül meg. Ez a jelentősége szerintem a mostani vitának. Azt látom, bárki nyerjen, Biden vagy Trump – mert ez a meccs tényleg nincs még lefújva – az egyik oldal úgy fogja érezni, hogy becsapták, elárulták, átverték. Csalódott, frusztrált lesz és egyben bizalmatlan is az amerikai intézményrendszerrel, a képviselőjével, az elnökével szemben. Hiába mondta Biden a győzelminek nevezett beszédében, hogy minden amerikainak az elnöke akar lenni, itt a szép szavak most nem segítenek. Nagyon nagy csapást szenvedett el az Egyesült Államok alkotmányos rendszere.

  • Pár nappal korábban, a kihirdetett Biden győzelem után még úgy tűnt, saját párttársai is Trump ellen fordulnak, többen élesen kritizálták, amiért nem fogadja el vereségét. Jelenleg milyen a támogatottsága a saját emberei és a Republikánus Párt körében?

Nagyon érdekes, ami most zajlik, mert a választás utáni néhány napban Trump teljesen egyedül maradt. A liberális média rögvest egy csalódott, dühös öregember képét festette róla, aki nem hajlandó belenyugodni a vereségébe. A Republikánus Pártból szinte mindenki kihátrált mögüle, és elnémult a jobboldali média. A Trumpot támogató csatorna, a Fox News vezetője a választás után nyilvánosan üzent az elnöknek, hogy ismerje el Biden győzelmét. Érezhető volt egy elbizonytalanodás. Talán Rudy Guliani, New York korábbi polgármestere, a Trump kampánycsapat egyik vezetője volt az egyetlen, aki vehemensen kiállt mellette. Mostanra fordult a kocka, valami megváltozott. A jobboldali média, akármilyen gyenge is Amerikában, kezdi visszanyerni a lélekjelenlétét, ismét felvették a fonalat, beszámolnak a a tömeges visszaélésekről és az ellene tett jogi lépésekről. A Republikánus Párt néhány prominense ismét kezd felsorakozni Trump mögé. Az okát elsősorban abban látom, hogy óriási mozgalom épült fel az elnök mellett, durván ötmillió ember vett részt a kampányában. Ezek az emberek személyesen időt, energiát, pénzt áldoztak arra, hogy támogassák Trump elnöki kampányát és nyilván nem fognak belenyugodni, hogy nem tisztázódnak a választás körüli gyanús esetek. Érthető, hogy azt is látni akarják, hogy a Republikánus Párt a jogi küzdelemben minden támogatást megad az elnökének. Alapvetően ez az elvárás motiváltja a republikánus politikusokat. Bár úgy tűnik jelenleg nem Trump az esélyes, de továbbra is versenyben tartotta magát.

 

MTI / Koszticsák Szilárd
MTI / Koszticsák Szilárd

 

  • Az elmúlt napokban az is megfigyelhető, hogy a Twitter szinte minden második megosztását cenzúrázza Trumpnak, vagy figyelmezteti a követőit, hogy félrevezető, valótlan tartalmakat oszt meg, amikor a győzelméről vagy a választási csalásokról beszélt. Ahogy említette, még a saját médiája is elfordult tőle egy kis időre. Ez már előrevetíti milyen világ jöhet, ha tényleg Biden lesz az elnök?

Várjuk ki a végét. Önmagában már az méltánylandó, hogy Trump versenyben tartotta magát, nem gyengült el, nem adta fel, kiáll és harcol az igazáért. Mindezt egy óriási média-túlerővel szemben. Hihetetlen pszichés nyomást gyakorol rá az amerikai média, döbbenetes az a pártosság, elfogultság és egyoldalúság a közvetítésükben, tudósításukban. Az amerikai politikai rendszernek az egyik alappillére a szabad sajtó. Ez a sajtó most csak a mainsteam liberális véleménynek enged teret. Gyakorlatilag kiátkozzák azt, aki kiénekel a demokrata-liberális kórusból és más véleményt mer megfogalmazni. Szó szerint azonnal cenzúrázzák. Ez nem Amerika! Amerika nem ilyen volt, nem ilyen médiára épült. Teljesen eltűnt a vélemények versengő piaca, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egy minőségi és jó demokrácia működjön, és Amerika a világban vezető helyet töltsön be.

  • Ez a választás mennyire erősíti a megosztottságot a társadalomban? A visszaélések és a botrány miatt nem hozott megnyugvást a választás, tovább fokozta a feszültséget, előállat polgárháborús helyzet is?

A helyzet nagyon feszült. Az elmúlt félévben az Egyesült Államok bizonyos városaiban már-már polgárháború hangulatú időszakok voltak. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a Demokrata Párton belül is jellemző a megosztottság. A radikális szárny ebben a bénult, kiigazodásra képtelen, kaotikus helyzetben rendkívüli módon megerősödött, és elkezdték diktálni a lépést a párton belül. Az is látszik, ha nem kapják meg, amit akarnak, akkor azonnal agresszívan, erőszakosan lépnek fel. Ez megágyaz egy forrongó, polgárháborús helyzetnek. Nem azt mondom, hogy ez lesz, de jó táptalaj. Szerencsére az Egyesült Államoknak van eszköze, szervezeti- és politikai intelligenciája, hogy kezelje ezeket a helyzeteket.

Mindenképpen érdekes és elgondolkodtató, hogy Trump hétfőn lecserélte a védelmi miniszterét. Ügyvivő elnök esetében meglehetősen furcsa lépés ilyen változtatás, főleg a fegyveres erőknél. Tekintve, hogy a jelenlegi bizonytalan állapot hónapokig is elhúzódhat, cseppet sem mindegy, ki áll a védelmi minisztérium élén.

  • A hazai ellenzék örömujjongásban tört ki a bejelentett Biden-győzelemtől, de valójában milyen hatással lehet Magyarországra és a politikai kapcsolataira a demokrata elnökség?

Egy Biden-adminisztrációval nehezebb dolga lesz az Orbán-kormánynak, ez nem kérdés, de azért ezeket a nemzetközi kapcsolatokat a reálpolitika mozgatja, nem ideológiai kérdések. A gazdasági érdekekről és szempontokról nem szabad elfelejtkezni, több mint százötven nagy amerikai vállalat van Magyarországon, folyamatban van a védelmi rakéta beszerzése is, egyszóval a kérdés sokrétű. Nyilván, ha két politikus hasonlókat gondol a világról, az megkönnyítheti az együttműködést, de azt se feledjük, hogy hat évet kormányzott az Orbán-kormány úgy, hogy az Egyesült Államokban demokrata hatalom volt.

A hazai ellenzék úgy gondolja, hogy azt a csapást, amit ők képtelen az Orbán kormányra mérni, majd Amerikából megteszik helyettük. Azért talán korai még örömtáncot lejteni.

Nyitókép forrás: Facebook / Lánczi Tamás
 
A cikk a kontra.hu-n olvasható.
 
https://kontra.hu/ha-a-demokratikus-valasztasba-vetett-bizalom-megrendul-akkor-amerika-rendul-meg
Következő
Koronavírus helyzetkép Európából