Bejegyzés kép

Több mint 50 millió koronavírus-fertőzöttet regisztráltak világszerte, a halálos áldozatok száma 1,2 millió fő fölött van, a gyógyultaké pedig 32 millió fő.

 

A vírus rég nem látott pusztítást végez, azonban ennek ellenére egyre erősödnek a vírusszkeptikus hangok az interneten és utcai demonstrációkon is.

Számos esetben a vírustagadó véleményvezérek a halálos covid-ágyukon pálfordulnak, de addigra már késő. A tüntetéseken résztvevők pedig több eséllyel fertőződnek meg, és adják tovább a fertőzést családjuknak vagy ismerőseiknek.

 

Franciaországban rekordszintre gyorsult a betegség terjedése, egy nap alatt közel 90 ezer új fertőzött, abszolút rekord!

 

Olaszországot vörös, narancssárga és sárga színű térségekre osztották a járványterjedés súlyossága és a kórházak terheltsége szerint.

A tavaszi hullámmal ellentétben most nem csak északon, hanem az egész országban terjed a koronavírus.

 

Londonban magas a készenléti szint, nem találkozhatnak egymással a nem egy háztartásban élők! Szabadtéren maximum 6 ember csoportosulhat.

 

A német kórházegyesület vezetője szerint 2-3 héten belül több beteg lesz az intenzív osztályokon, mint az áprilisi csúcson.

Minden tizedik egészségügyi intézmény mostanra elérte kapacitásbeli határait.

 

A belga orvosi kamara elnöke szerint egy hét múlva elfogyhatnak a kórházi ágyak, ha tovább romlik a helyzet és nő a fertőzöttek aránya, akkor 10 nap múlva már az orvosnak kell dönteni, hogy két beteg közül melyiknek ad kórházi ágyat. Arányaiban egész Európában itt haltak meg a legtöbben. A 11 milliós országban 13 ezer áldozatot szedett eddig a járvány. Az 1 millió lakosra jutó elhunytak száma ezer fő felett van, ez a magyar adat 4 és félszerese.

 

Térségünkben Csehországban napi 10 ezer fölötti új esetet regisztrálnak.

A kormány szükségállapotot vezetett be.

 

A lengyel kormányfő arra szólította fel az állami cégeket, hogy segítsenek ideiglenes kórházakat építeni. 3000 új helyre van legalább szükségük.

 

Bukarestben katasztrófavédelmi riasztást adtak ki. A Covid-kórházak telítettsége túllépte a 70%-ot.

 

Ausztriában napról-napra rekordot dönt az új fertőzöttek száma.

 

Szlovéniában éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el az egész ország területén keddtől. Minden ötödik elvégzett koronavírus-teszt pozitív az országban.

 

Ukrajnában túlzsúfoltak a kórtermek, a lélegeztetésre és intenzív ellátásra szorulóknak „szinte lehetetlen” szabad ágyat találni.

 

Törökországban több mint negyvenezer egészségügyi dolgozó fertőződött meg. Közülük 107-en haltak meg eddig a járvány miatt.

 

Madridban 10 ezer körüli a napi új esetek száma.

 

Dániában is korlátozó intézkedéseket vezetek be, a fővárosban és az agglomerációban.

 

Itthon az Országgyűlés   kedden elsöprő többséggel elfogadta a veszélyhelyzet 90 nappal való meghosszabbítását, s így a Kormány gyorsan és hatékonyan tud reagálni a járvány okozta helyzetekre.

 

Magyarország a védekezéshez szükséges eszközök és kapacitások tekintetében európai összehasonlításban is jól felkészültnek számít. Most arra van szükség, hogy jogszabályok tekintetében is felkészült legyen és gyorsan, hatékonyan tudja segíteni a védekezést.

Így nyílik lehetőség az emberi életek védelmére, a frontvonalban szolgálatot teljesítők munkájának könnyítésére, a gazdaság működőképességének biztosítására és a munkahelyek védelmére.

 

A különleges jogrend abban nyújt segítséget, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben a lehető leggyorsabban lehessen intézkedéseket hozni, és azokat végrehajtani. A normális eljárásrend akár heteket is igénybe venne, ennyit azonban képtelenség várni.

A magyar emberek élete és egészsége olyan nyomós közérdek, amely miatt azonnali lépések megtételére van szükség. Az első csatát megnyertük, nyerjük meg a másodikat is! Együtt sikerülhet, Kaposváron, a Zselicben, és egész Magyarországon.

Gelencsér Attila

Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője

 

Következő
MEGVÁLTOZOTT A BETEGELLÁTÁS A KAPOSVÁRI KÓRHÁZBAN