Bejegyzés kép

Tizenöt, de több esetben húsz százalékkal is emelkedhet jövőre a fizikai munkakörökben dolgozók keresete. Az ismét jelentősen gyorsuló bérfelzárkózást a járvány előtti időszakhoz képest is súlyosbodó munkaerőhiány és a minimálbérek jelentős emelése is segíti – írta a Magyar Nemzet kedden.

A versenyszféra legtöbb szereplőjénél már elkezdődtek a bértárgyalások, noha sok vállalat nem januártól, hanem az új üzleti évtől, áprilistól emeli a kereseteket. A szakszervezetek a Magyar Nemzet kérdésére többé-kevésbé kedvező tapasztalatokról számoltak be az eddigi egyeztetésekről. A vállalkozások készülnek a munkavállalók fizetésének rendezésére:A MINIMÁLBÉR ÉS A GARANTÁLT BÉRMINIMUM ÖSSZEGE JANUÁRTÓL HÚSZ-HÚSZ SZÁZALÉKKAL EMELKEDIK, AMI REÁLÉRTÉKBEN IS JELENTŐS FELZÁRKÓZÁS.A kötelező legkisebb béreken felül a magasabb keresetűek fizetése is emelkedik.

A lap szerint a jövő évi bérfejlesztések az eddigi tapasztalatok alapján az elmúlt két év megtorpanása után ismét a fizikai munkakörökben hozhatnak nagyobb emeléseket. A képviseletek tájékoztatása szerint átlagosan 15 százalékos bérfejlesztéssel számolnak az érintett vállalkozások,TÖBB MUNKÁLTATÓ A 20 SZÁZALÉKOS BÉRRENDEZÉST SEM TARTJA ELFOGADHATATLANNAK BIZONYOS MUNKAKÖRÖKBEN.A fizikai dolgozók többsége két számjegyű bruttó bérnövekedésben bízhat a minimálbéreken felüli kereseti kategóriákban is – írta a Magyar Nemzet.

Megjegyzik, hogy a fizikai állomány érdemi bérrendezésére sok vállalkozás rákényszerül. Egyfelől a minimálbérek jelentős emelése bértorlódást idéz elő; vagyis aki az idei kötelező legkisebb keresetnél többet, de a jövő évinél kevesebb vagy ugyanakkora bért kap, annak rendezni kell a keresetét. Másfelől az ismét erősödő szakemberhiány is komoly bérnyomást idéz elő,A LEGTÖBB FIZIKAI MUNKAKÖRBEN ÚJRA VERSENY FOLYIK A SZAKKÉPZETT MUNKAERŐÉRT,ezt a versenyt pedig az a szereplő nyeri, amelyik a legmagasabb fizetést kínálja – írta a lap.

A cikk az origo.hu-n olvasható.

https://www.origo.hu/gazdasag/20211228-20-szazalekkal-is-nohet-a-fizikai-munkasok-bere-jovore.html

Következő
Márki-Zay már a baloldalnak is vállalhatatlan