Bejegyzés kép

Müller Cecília országos tiszti főorvos levélben fogja megkeresni a vakcina-előregisztrációval kapcsolatban a nyugdíjasokat, akik térítésmentesen, válaszlevélben jelezhetik igényüket az oltóanyagra – hangzott el a csütörtöki Kormányinfón.

Egész Európában nőnek a fertőzöttségi és halálozási mutatók. A fertőzöttek számában Magyarország egy helyet javítva a  12. helyen áll az unió 27 országát tekintve, a halálozások számában is kedvezőbbek a magyar adatok, mint az uniós átlag – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Korábban érkeztek kritikák, főleg az ellenzék részéről, a tesztelések számával kapcsolatban. A megindult tömeges tesztelési programnak köszönhetően, mely során a pedagógusokat, a szociális és egészségügyi dolgozókat teszteli a kormány, a múlt héten az ötödik legmagasabb tesztszám volt Magyarországon egymillió főre vetítve az EU-s országok közül – hangsúlyozta.

 

Hozzátette, hogy gyorstesztek már a gyógyszertárakban is kaphatók. Ezek adatai azonban nem kerülnek be a tömeges tesztelés statisztikáiba.

Gulyás Gergely elmondta, hogy elkezdődik a vakcina-előregisztrációs kampány. Müller Cecília országos tiszti főorvos

levélben keresi majd meg a nyugdíjasokat, a levélben egy regisztrációs lap és egy térítésmentes válaszboríték is lesz, hogy jelezni tudják jelentkezésüket.

Jövő héten indul el a vakcinainfo.gov.hu weboldal, ahol ugyancsak lehet előregisztrálni.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: a védőoltások beadása önkéntes és az átoltás biztonsága érdekében államilag szervezett lesz, az államon kívüli szervezett oltási programokról szóló hírek nem felelnek meg a valóságnak.

Magyarország egy újabb vakcinaprogramhoz is csatlakozott, így további két vakcinagyártó társaságnál vettek előjegyzésbe magyar igényeket.

Magyarország minden lehetséges eszközt igyekszik kihasználni, hogy vakcinához jusson. Magyarország eddig 50 milliárd forintért foglalt le vakcinakapacitást.

Ez azért is fontos, mert a Pfizer először csak az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba szállít majd oltóanyagot, és akár hónapokat is csúszhat az Európai Uniónak (így Magyarországnak) szánt szállítmány – fejtette ki Gulyás Gergely.

Ebből is látszik, hogy ha azt akarjuk, hogy minél előbb, minél több oltóanyag álljon rendelkezésre, ehhez az kell, hogy mindenhol, ahol lehetőség van, Keleten és Nyugaton egyaránt minden olyan oltóanyag-kapacitást lekössünk, amire lehetőségünk van.

Eddig 50 milliárd forintnyi vakcinakapacitást foglalt le Magyarország. A harmadik hullámot ugyanis csak a vakcinával tudjuk megakadályozni

– hangsúlyozta.

Orbán Viktor a mai naptól kezdődően konzultációkba kezd a szakértőkkel és szakmai szervetekkel arról, hogy milyen intézkedések lépjenek életbe december 11. után – jelentette be.

A teljes cikk a hirado.hu-n olvasható.

https://hirado.hu/belfold/belpolitika/cikk/2020/12/03/elo-a-kormany-donteseirol-tajekoztat-gulyas-gergely

Következő
ÚJABB MOMENTUM-BOTRÁNY: FEKETE-GYŐRT KIOSZTOTTÁK AZ ATV-N