Bejegyzés kép

Anglia, Németország, Wales, Dánia, Belgium, Svájc és Hollandia is közölte, hogy lemond a szokványostól eltérő karszalag alkalmazásáról a katar labdarúgó-világbajnokságon. A címvédő Franciaország ezt már korábban megtette.

Ezek az országok már szeptemberben közölték a FIFA-val, hogy karszalaggal akarnak tüntetni a sokszínűség mellett és tiltakozni a Katarban tapasztalható körülmények ellen, amelyek az emberi jogokat és az LMBTQ-közösséget érintik.

Hét elején azonban kiderült, hogy minden érintett európai válogatott visszalépett attól a tervétől, hogy csapatkapitánya többszínű szívvel, One Love-felirattal ellátott karszalaggal lépjen pályára a katari világbajnokságon. Ennek oka, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-Szövetség kilátásba helyezte, hogy az ezt viselő játékos azonnali sárga lapos figyelmeztetésben részesül.

Érdekes döntés ez a csapatok részéről, annak fényében, tavaly az EB-n hisztérikus LMBTQ-propagandát folytattak a németek a magyar válogatott meccsén. Most viszont megfutamodnak, félnek a sport és a diplomáciai következményektől.  Kataraban, abban az országban ahonnan most olajat szándékoznak venni, nem merik ezt megtenni.

Csak addig bátrak és addig hősködnek, amíg ennek számukra nincs tétje. Katarban már inukba szállt a bátorságuk. A transz- és meleg közösség iránt érzett megkülönböztetett elkötelezettségüket a katari futball világbajnokságon ugyanilyen formában már nem merik kifejezésre juttatni.

Nem követelik a stadionok szivárványszínű kivilágítását, s azt sem, hogy lássák el a közönséget szivárványszínű zászlókkal.

Nálunk erősen sérelmezték, hogy „érzékenyítő” tevékenységüket kitiltottuk a magyar bölcsődékből, óvodákból és iskolákból, most viszont Katarban, ahol valóban üldözik az LMBTQ-t és az emberijogokkal is hadi lábon állnak, nem állnak ki ilyen határozottan. Nem mernek kiállni. Ennyit a német bátorságról és sportszerűségről.

Gelencsér Attila

Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője

Következő
Schmidt Mária nyílt levelet írt a német kancellárnak