Bejegyzés kép

A szociális ágazat dolgozóit köszöntöttük Kaposváron, azok munkáját köszöntük meg, akik nap, mint nap a kiszolgáltatott és nehéz helyzetben lévő embereken segítenek.

A közösség, a társadalom megbecsülésének jeleként ünneplik világszerte november 12-én a Szociális Munka Napját Ezen a napon azok munkája kerül reflektorfénybe, akik minden nap elesett, rászoruló honfitársainkról gondoskodnak, akik felelősségteljesen, áldozatkészen és nagy szakmai alázattal végzik munkájukat.

A szociális munka napja az értékteremtő és értékközpontú munka ünnepe, amikor olyan embereket köszöntünk, akik értéket képviselnek, teremtenek és őriznek.

Azokat köszöntjük ezen a napon, akik nemcsak meglátják a másik “meztelenségét”, hanem képesek megosztani másokkal azt, amijük van: az idejüket, a tudásukat, a felkészültségüket, a hűségüket és az elkötelezettségüket.

A szociális munka napján azokat ünnepeljük, akik felerősítik a rászorulók hangját, akik láthatóvá, tapinthatóvá teszik a sorsukat.

A szakmában dolgozók még a legelesettebbeknek is meg tudják mutatni, hogy mindig van lehetőség egy jobb, értelmesebb életre. A szociális szakmában dolgozó emberek mindenkinek, köztük a legelesettebbeknek is esélyt és lehetőséget akarnak adni arra, hogy minél teljesebb értékű életük legyen.

A szociális szférában dolgozók “hídemberek”, akik közvetítenek a döntéshozók és a rászorulók között, akik széttöredezett életeket gyógyítanak, akik a koncepciókat és a jogszabályokat tettekre váltják.

Mindannyiukban az a közös, hogy bármelyik szintjén vannak az ellátórendszernek, az embert látják. Azokat az embereket, akik rászorulnak, akik nem számok, hanem egyéni életek, egyéni sorsok.

Megtalálni a kulcsot valakihez, ehhez kevés a szociálpolitika, ehhez kevesek a rendeletek, ehhez kevesek a döntések, az elhatározások, a támogatási rendszerek; ide emberek kellenek. Olyan emberek, mint a kaposvári és a somogyi szociális dolgozók, akiknek óriási köszönet jár.

Mindazok, akik ezt a segítő szakmát választották, akik a gondoskodáspolitika területén dolgoznak, valójában nemcsak a rászoruló emberekért dolgoznak, hanem a falvainkért, városainkért és az egész országért.

Az ünnep azonban akkor tisztességes, hogyha őszinte szavak hangoznak el  és valljuk be, nem mindig megfelelő anyagi elismerés mellett dolgoztak a szociális szféra munkavállalói. Azt, aki három műszakban fogyatékos embereknek nyújt támaszt, aki magatehetetlen idősekről gondoskodik, anyagilag is meg kell becsülnünk.

Minden rendszer annyit ér, amennyit azok munkája, akik működtetik, és mivel a magyar szociális rendszerben kiváló emberek dolgoznak, ez a rendszer nagyon értékes, az egyik legjobb Európában, ezért elő kell teremtenünk azokat a forrásokat, melyekből törleszteni tudjuk azt a sok-sok éves adósságot, amivel tartozunk a szociális ágazat dolgozóinak.

Ezt a munkát elkezdtük, amikor bevezettük az ágazati pótlékot, január elsejétől pedig 20 százalékkal emelkedik a szociális szektorban dolgozók fizetése.

A 20 százalékos béremelés fenntartótól függetlenül minden állami, önkormányzati, egyházi és civil fenntartású szociális, illetve gyermekvédelmi intézmény vagy szolgáltató dolgozójának jár 2022. január 1-jétől.

A szociális területen az átlagbér 2010-ben 137 372 forint volt, az idei esztendőben pedig 306 073 forintra nőtt. A 20 százalékos béremeléssel a jövő évben ezen a területen az átlagbér összege pedig 370 ezer forint lesz.

Tudjuk, hogy megfizethetetlen az a munka, amit a szociális dolgozók végeznek, de miután mégiscsak mindenki pénzből él, reméljük, hogy a béremeléssel is kifejezhetjük elismerésünket és hálánkat azért az áldozatos munkáért, amit nap, mint nap végeznek.

Nagyjából 100 ezer ember dolgozik jelenleg Magyarországon a szociális szférában, és több mint 800 ezer ember veszi igénybe az ellátórendszer valamilyen szolgáltatását. Köszönöm, hogy ez a munka és feladat a legjobb kezekben van.

Gelencsér Attila

Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője

 

Következő
Gelencsér: a baloldal megszüntetné a rezsicsökkentést, évente 380 ezer forintot venne el a családoktól