Bejegyzés kép
A magyar baloldal a klímavédelem költségeit is a polgárokkal fizettetné meg, a lakások és gépjárművek után kivetendő, tervezett klímaadó további 150 ezer forint kiadást jelentene az érintett családoknak – mondta a Rádió Mostnak adott interjújában Kaposvár országgyűlési képviselője.

– Az érintettek többsége már megkapta a nyugdíjprémiumot. A múlt héten kezdték utalni, a hónap végéig pedig mindenki megkapja személyesen vagy a bankszámlájára – jelentette ki Gelencsér Attila.

Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője emlékeztetett: a maximum 80 ezer forintos nyugdíjprémium mellett mindenki megkapja a kiegészítő nyugdíjemelést, a nyugdíjkorrekciót is.

A beszélgetésben szó volt arról is, hogy Európát nem csupán a vírus, de az egyre magasabb infláció is szorítja.

– Több oldalról is védjük a magyar embereket a világpiaci folyamatoktól: visszaépítjük a 13. havi nyugdíjat, visszaadjuk a családok befizetett adóját, adómentességet biztosítunk a 25 év alattiaknak, folytatjuk a béremeléseket. Idén és jövőre 2000 milliárd forintnyi adócsökkentést hajtunk végre és alacsonyan tartjuk a rezsiárakat az Európát sújtó energiaválság ellenére is.

Elhangzott, hogy nemzetközi viszonylatban Európa legalacsonyabb energiaárait fizeti a magyar lakosság.

– Egy nemzetközi vizsgálat szerint októberben a földgáz átlagára Budapesten volt a legalacsonyabb, az áramért pedig a magyar háztartások a második legkedvezőbb árat fizették a vizsgált 29 európai főváros közül. S ami legalább ilyen fontos, hogy Magyarország biztonságban van, és semmilyen körülmények között nem fenyegetik energiakimaradások, szemben Nyugat- és Dél-Európával, ahol hosszabb ideig lehet áram-, illetve energiakimaradás a téli hónapokban.

Ezzel szemben az Oroszországgal kötött hosszú távú, 10+5 éves gázszállítási megállapodásnak köszönhetően Magyarország energiatartalékai biztonságot teremtenek –mondta az országgyűlési képviselő, aki a baloldal rezsicsökkentésről is elmondta véleményét.

– A magyar baloldal, Gyurcsány is, Márki-Zay is továbbra is támadja és meg akarja szüntetni a rezsicsökkentés politikáját. Ha érvényesülne a baloldal rezsicsökkentést megszüntető akarata, akkor az azt jelentené, hogy egy átlagos magyar család évente több mint 380 ezer forinttal fizetne többet a rezsiért. Plusz még erre rárakódik, hogy a magyar baloldal lelkesen támogat egy olyan abszurd brüsszeli elképzelést, miszerint a klímavédelem költségeit is a polgárokkal fizettessük meg, klímaadó terhelje a lakásokat és a gépjárműtulajdonosokat. Ez további 150 ezer forint kiadást jelentene minden családnak.

Rendkívüli keretemelésről döntöttek a kistelepüléseken működő vállalkozások pályázatán. A részletekről Gelencsér Attila elmondta, hogy a GINOP kiírásán 27 milliárd forinttal támogattak 2600 kisvállalkozást.

– Úgy döntöttünk, hogy további 18,5 milliárd forinttal bővítjük a pályázat keretét. A cégek 2 és 10 millió forint közötti összeget nyerhetnek el, amelyet beruházásra, eszközök beszerzésére, digitális korszerűsítésre, vagy a munkatársak képzésére fordíthatnak – mondta a politikus. a

Gelencsér Attila a lengyelországi helyzet kapcsán a határvédelemről is szólt.

– Példátlan, hogy Európa három irányból – dél, délkelet és kelet felől – is migrációs nyomás alá került. Bebizonyosodott, hogy az egyetlen hatékony módszer az illegális migrációs hullámok megállítására a kerítés építése, enélkül nincs az a mennyiségű rendőri vagy katonai alakulat, amellyel több száz kilométernyi határt eredményesen lehetne védeni. Ezért nehezen érthető, hogy az Európai Bizottság miért gátolja továbbra is a kerítést építő országok támogatását – mondta az országgyűlési képviselő.

Következő
Novák Katalin: Jövőre már nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alatti fiataloknak