Bejegyzés kép

December 6-án parlamenti választások lesznek Romániában. A hétvégi romániai választás tétje, hogy mennyire erős felhatalmazása lesz az RMDSZ-nek. Erdélyben a magyar pártok összefogtak, egy magyar lista lesz, az RMDSZ lista. A magyarság érdeke, hogy minden erdélyi magyar részt vegyen a választáson és minél több magyar képviselőt küldjön a bukaresti törvényhozásba. Mindeközben a román állam a magyarok elleni támadásban gondolkodik, és Ukrajnában is példátlan támadás érte a magyarokat.

Az erdélyi magyarságnak sikerült túllépnie a megosztottságon, és csak akkor győzhetnek, ha összefognak. A cél az, hogy legyenek megkerülhetetlenek a román politikában.

A legfontosabb, hogy a határon túli magyarok a választáson álljanak ki a saját érdekükért és válasszanak saját képviselőket az erős képviseletért.

A határon túli magyarság szempontjából az elmúlt évben sorsdöntő választások voltak, és többnyire sikeresen szerepeltek ezeken.

Az elért választási eredmények fontosak, mert elengedhetetlen az erős képviselet a helyi és országos döntési szinteken. A kitűzött cél egyértelmű: legyenek a magyarok megkerülhetetlenek a román politikában. Nem csupán bejutni kell a parlamentbe: több képviselőt és szenátort kell küldeni Bukarestbe, hogy több pénz jusson a magyar településeknek, hogy ésszerű és sürgős fejlesztések legyenek az egészségügyben és a közúti infrastruktúrában, hogy bátran használhassuk a magyar nyelvet, és ne packázzon senki a nemzeti szimbólumainkkal.

A viszonyulás a határon túli magyarokhoz mutatja a törésvonalakat a parlamentben is. A 2004-es népszavazáson a baloldal egységesen fellépett a külhoni magyarok magyar állampolgárságának lehetősége ellen, ez egy szégyenletes emlék, amelytől azóta sem tudtak elszakadni. A Momentum példája azt mutatja, hogy nem számíthatnak jóra az újaktól sem.

Gelencsér Attila

Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője

Következő
Megszavazta a parlament az új családtámogatási intézkedéseket, újabb részletek derültek ki