Bejegyzés kép

Várostörténeti pillanat szemtanúi lehettek azok, akik jelen voltak a török Sisecam csoport  üvegcsomagoló-anyag gyárának alapkőletételi ünnepségén. Megkezdődött ugyanis Kaposvár történetének legnagyobb iparfejlesztése. A 85 milliárd forint értékű fejlesztéséhez az állam 14 milliárd forint támogatást nyújt.

A Sisecam vállalat a világ egyik legnagyobb üvegáru-gyártója: 14 országban 43 gyárral van jelen, termékeit mintegy 150 országba exportálja.

Ünnepi beszédében a külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott: „nem volt törvényszerű, hogy ez a beruházás idejöjjön Magyarországra és Kaposvárra. Nagyon éles és nagyon komoly versenyt nyertünk meg ennek érdekében. Büszkék lehetnek rá a kaposváriak, büszkék lehetnek rá Kaposvár polgárai.”

Világszínvonalú üvegcsomagoló-anyag gyár épül Kaposváron

Szijjártó Péter azt mondta, a török vállalatcsoport globálisan is a piacvezetők közé tartozik, s ez az egyetlen olyan cég a világpiacon, amely mindhárom kulcsfontosságú üvegipari területen aktív. Ide településük nagy mértékben hozzájárul majd a magyar üvegipar teljesítményének fokozásához, amely tavaly 12, idén januárban 16 %-kal nőtt.

 

null

 

A miniszter emlékeztetett rá: a válságok évtizedét éltük meg az elmúlt 12 évben: melyben volt migrációs  nyomás, világjárvány, világgazdasági válság, most pedig az orosz-ukrán háború. A koronavírussal egy új világgazdasági korszak küszöbére értünk, ahol éles verseny kezdődött a kapacitás újraelosztása érdekében. A sikerhez pedig higgadtságra, megfontoltságra, felelősségteljes döntésekre volt szükség.

A kormány a munkanélküliség finanszírozása helyett a munkanélküliség megelőzésének finanszírozása mellett döntött, így minden idők legrobosztusabb beruházás-ösztönzési programját indították el. Így lett 2021 a legsikeresebb év: amikor  soha nem látott gazdasági növekedés indult meg, soha nem dolgoztak annyian, mint tavaly, soha annyi beruházás nem indult meg és rekordot döntött az export teljesítménye is. A „nagy nemzetközi vállalatok pedig felismerték a Magyarország által kínált lehetőségeket, felismerték, hogy Magyarországon Európa legvonzóbb, legversenyképesebb beruházási környezetét biztosítjuk.” – mondta a tárcavezető.

A kaposváriak közös sikerét méltatta beszédében a város polgármestere is. Szita Károly szerint ehhez kellett  egy világos városi jövőkép, amelyben mindenkinek van munkája, dolgozni akar és magasabb jövedelme is van. Ez Kaposvár 21. századi újraiparosításának célja – emelte ki a polgármester, aki hangsúlyozta: „a gazdaság fejlesztése soha nem öncélú, hanem a kaposváriak és Kaposvár környékén élők életszínvonalának a növelését szolgálja.”

A városvezető köszönetet mondott a kormány támogatásáért a rezsicsökkentés, az adócsökkentések, a beruházások támogatása és az  R67-es út megépítése kapcsán.

Így juthattunk el oda, hogy az elmúlt 30 év legalacsonyabb munkanélküliségi adatait mérjük, s hogy az elmúlt 10 évben 3000 munkahely jött létre Kaposváron – mondta Szita Károly.

A térség országgyűlési képviselője zselici kitekintésében hasonló folyatamokról számolt be. Elmondta: bő tíz év évvel ezelőtt nettó 130 ezer forint volt az átlagjövedelem, ma 272 ezer.

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és , szöveg, amely így szól: „Gelencsér Attila Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselő elencser”

Gelencsér Attila azt is hozzátette: hamarosan elkészül Kaposvár legújabb 160 hektáros ipari parkja is, ami szintén a befektetői bizalom jele és, amely további munkahelyeket teremt majd.

A cikk a kapos.hu-n olvasható.

https://kapos.hu/hirek/gazdasag/2022-03-17/letettek_a_kaposvari_uvegcsomagolo_uzem_alapkovet.html

Következő
A Magyar Falu Programból gyarapodott Sántos