Bejegyzés kép
Ma érkezik az emelt nyugdíj azoknak, akik bankszámlán kapják a juttatást. Két utalás várható: az egyik az emelt júliusi nyugdíjat tartalmazza, a másik pedig a visszamenőleges különbözetet egészen januárig.

Újabb jó hír a nyugdíjasok számára: júliusban újabb nyugdíjemelés érkezik, ráadásul januárig visszamenőleg. A pluszjuttatás ma érkezik meg a bankszámlákra, a postások pedig a megszokott rend szerint kézbesítik az összeget. Az emelés a 13. havi nyugdíjra is vonatkozik, az intézkedés mintegy 2,5 millió ember érint.

Legutóbb tavaly döntött hasonló intézkedésről a kormány, januártól így 5 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak. A mostani, évközi emelés mértéke pedig 3,9 százalék lesz.

Július 1-től az átlagnyugdíj összege 167 ezer forint

lesz. Júliusban így

52 ezer forintnyi pluszt kaphatnak

az arra jogosultak.

Tállai András a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn leszögezte, a júliusban érkező pluszpénzzel a nyugdíjasok mellett többek között a rokkantsági és rehabilitációs ellátásban, az árvaellátásban, az özvegyi nyugdíjban, a baleseti és a rokkantsági járadékban részesülők is számolhatnak.

A nyugdíjasok több mint 60 százalékának átutalással érkezik júliusban a pénz – mondta. Hozzátette, mintegy 900 ezer nyugdíjas és más ellátásban részesülő választott postai kézbesítést, akiknek a szokásos naptári napon viszi a postás a kiegészítő emeléssel növelt nyugdíjat vagy ellátást és a visszamenőlegesen járó korrekciót. Egyre többen választják az utalást – mutatott rá az államtitkár, aki szerint ebben szerepet játszhat az is, hogy míg a bankszámlára július 12-én érkezik a nyugdíj és az azzal együtt érkező nyugdíjkiegészítés összege, addig a postai kézbesítés július 29-ig tart.

Az államtitkár felidézte, hogy az évközi nyugdíjemelés összességében 184 milliárd forintot jelent csaknem 2,5 millió nyugdíjas számára. Emlékeztetett, hogy az év elején 5 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak.

Mint ismert Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy április végi Kormányinfón jelentette be, hogy a kormány további 3,9 százalékos nyugdíjemelésről döntött. A januári 5 százalékos és a mostani 3,9 százalékos nyugdíjemelés 2022-ben mintegy 8,9 százalékos pluszjuttatást jelent az időseknek.

Orbán Viktor miniszterelnök szintén áprilisban írta alá a nyugdíjemelésről szóló rendeletet. A kormányfő a háborús inflációt nevezte meg a mintegy 3,9 százalékos visszamenőleges nyugdíjemelés okaként.

Közösségi oldalára feltöltött videójában elmondta, hogy a háború miatt emelkednek az árak, nő az infláció, a kormány pedig meg akarja védeni a nyugdíjasokat.

„Ez akkor lehetséges, hogyha a nyugdíjakat is megemeljük.

Július elsejével visszamenőlegesen is megemeljük a nyugdíjakat, így az egész évben, a 2022-es évben a nyugdíjemelés mértéke 8,9 százalék lesz”

– hangsúlyozta videójában a miniszterelnök.

Marad a 13. havi nyugdíj, sőt az emelés is vonatozik rá

A következő évben, 2023-ban is megmarad a 13. havi nyugdíj, és az infláció mértékének megfelelően tovább emelkednek a nyugdíjak – szögezte le közösségi oldalán Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Akár nyugdíjprémium is jöhet

A kormány ősszel újravizsgálja az inflációs helyzetet, ha szükséges, ennek mértékében tovább emeli a nyugdíjakat. Az M1-nek nyilatkozó szakértő ismertette: idén februárban a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíjhoz is hozzájutottak.

Szakáli István Loránd, a Századvég vezető közgazdásza leszögezte: novemberben akár nyugdíjprémium is érkezhet,

ha a gazdasági növekedés mértéke meghaladja a 3,5 százalékot.

 

Tavaly rekordösszegű nyugdíjprémiumot kaphattak az idősek

A kiváló gazdasági teljesítménynek köszönhetően a tavalyi évben a maximális 80 ezer forintos prémiumot kaptak a szépkorúak novemberben. Továbbá az inflációs hatás miatt nyugdíj-kiegészítésben is részesültek. A tavalyi évben megkezdődött a szocialista kormányok által elvett 13. havi nyugdíj visszaépítése is, így februárban plusz egyheti juttatásra tettek szert az idősek.

Idén januárban a kormány 5 százalékos nyugdíjemeléssel indította az évet, februárban pedig – a tervezettnél jóval korábban – teljes 13. havi nyugdíjat kaphattak kézhez az idősek. A mostani júliusi emelés további 3,9 százalékkal növeli a nyugdíjakat, így a januárival együtt már 8,9 százalékkal és egy plusz havi nyugdíjjal emelkednek idén a szépkorúak juttatásai.

A cikk a hirado.hu-n olvasható.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2022/07/12/ma-erkezik-a-megemelt-nyugdij-ket-utalas-varhato

Következő
Hamarosan érkezik a megemelt nyugdíj, mutatjuk a részleteket