Bejegyzés kép

Afganisztánban egy hosszas polgárháború után vasárnap átvették a hatalmat a tálibok, ezért ezrével menekülnek az emberek az országból. 

Az Európa irányába menekülők száma is megugorhat, miközben a kontinens még a 2015–2016-os szíriai menekültválságot sem heverte ki teljesen.

Aki ma Afganisztánból útnak akar indulni, Törökországig komolyabb akadály nélkül el tud jutni, és törökökön múlik, hogyan kezelik ezt a helyzetet. Ha Törökországon átjönnek a migránsok, akkor itt lesznek a röszkei határátkelőhelyen napokon belül, ezért komoly potenciális migrációs hullámra kell felkészülnünk.

Miután az Amerikai Egyesült Államok vezette nemzetközi erők úgy döntöttek, 20 év után elhagyják az országot, új menekültkrízis alakulhat ki.

Nyilvánvalóan a csapatkivonásnak nem így kellett volna történnie.

Amikor az amerikaiak bejelentették a csapatkivonást, a magyar kormány megfogalmazta: ennek a folyamatnak úgy kell lezajlania, hogy Afganisztán ne válhasson ismét a nemzetközi terrorizmus melegágyává, valamint a tömeges migráció kibocsátó országává.

Sajnos nem sikerült a világ nagy része által elfogadott és megfogalmazott elvárások szerint végrehajtani a műveletet.

Mi viszont nem vagyunk hajlandóak a magyar emberekkel megfizettetni ennek a hibás geopolitikai döntésnek és az elhibázottan végrehajtott geopolitikai akciónak a következményeit.

Nem fogadjuk el azokat az elvárásokat, amelyek arra vonatkoznak, hogy Magyarország is korlátlanul fogadjon be bárkit, aki Afganisztánt ezekben a nehéz napokban, hetekben el akarja hagyni.

Magyarország egyetlen esetben mégis kivételt tesz: vizsgáljuk, hogyan tudnánk segíteni azokon, akik az elmúlt húsz évben tolmácsként vagy más minőségben dolgoztak a magyar csapatoknak.

Magyarországnak egyértelművé kell tennie összes partnere számára, hogy nem elfogadható az, hogy olyan döntések születnek a nagyhatalmak részéről, amelyeknek katasztrofális következményei vannak, és elvárnák, hogy mi ennek egy jelentős részét átvállaljuk és megfizettessük a magyar emberekkel.

Gelencsér Attila

Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselő

 

Következő
Varga Mihály: A gazdaság újraindítása Magyarországon az egyik leggyorsabb az Európai Unióban