Bejegyzés kép

Az őszödi beszédtől a rendőrterroron át a bukásig – a Magyar Nemzet cikksorozatának pénteki részében Gyurcsány Ferenc 2006-os választási győzelmétől a 2009-es hatalomvesztéséig dolgozta fel a volt miniszterelnök politikai karrierjét. Vagyis a Magyarországot máig sokkoló őszödi beszéd nyilvánosságra kerülését és az annak nyomán kialakult tüntetésekre adott példátlan, diktatúrákra jellemző rendőrterrort – hangzott el az M1 Híradójában.

A 2006-os választási győzelem után az MSZP-frakció zárt ülést tartott a balatonőszödi kormányüdülőben. A kezdeti győzelmi hangulatot Gyurcsány Ferenc drámai hatású beszéde döntötte romokba.

 

Kiderült ugyanis, hogy még az önkormányzati választások előtt százmilliárdos nagyságrendű megszorításokra lesz szükség az ország valós gazdasági helyzete miatt – olvasható a Magyar Nemzet visszatekintő cikksorozatában.

A trágár szónoklat egyes részletei szeptember 17-én délután szivárogtak ki.

Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna. Ehelyett hazudtunk reggel, éjjel meg este ”

– mondta akkor beszédében Gyurcsány.

Budapesten és több vidéki városban tüntetéssorozat kezdődött. A tiltakozók Gyurcsány távozását követelték. Másnap a békés demonstrálókból kivált erőszakos csoportok megostromolták a Magyar Televízió épületét. Az őszi tüntetések legvéresebb napja pedig az 1956-os forradalom 50. évfordulójára esett.

Október 23-án a rendőrség a kormányellenes tüntetőket szándékosan a Fidesz és a KDNP ünnepi nagygyűlése felé terelte. A kora hajnalig tartó tömegoszlatásban sokan súlyosan megsérültek, volt, akinek a szemét lőtték ki.

A Magyar Nemzet arra hívta fel a figyelmet, hogy

a rendőrterror áldozatai később ugyan kártérítést kaptak, de az érintett rendőri vezetők megúszták a felelősségre vonást, sőt többüket előléptették.

Gyurcsány Ferenc később igyekezett a hazugságbeszédét igazságbeszédnek beállítani, de a megszorításokról rendezett szociális népszavazás az MSZP–SZDSZ-koalíció felbomlásához vezetett.

A 2008-as gazdasági válság újabb megszorításokat hozott. Gyurcsányék pedig az IMF-hitelért cserébe befagyasztották a közszféra béreit, visszavonták a 13. havi bért, és elkezdték lefaragni a 13. havi nyugdíjat.

A Magyar Nemzet emlékeztet rá:

ekkor dőlhetett el egy titkos tokaji találkozón, hogy Gyurcsány Ferencnek mennie kell.

A 168 Óra által megjelentetett Frontsebészet című könyv szerint ugyanis ezen a beszélgetésen derült ki, hogy nem tudnak olyan megoldást, ami egyszerre kerüli el a gazdasági csődöt és a teljes politikai vereséget.

A beismerés felkavaró volt, Dobrev Klára el is sírta magát. A könyv szerint Gyurcsány lemondásáról ő mondhatta ki a végső szót.

A címlapfotó illusztráció.

A cikk a hirado.hu-n olvasható.

https://hirado.hu/belfold/belpolitika/cikk/2021/02/12/maig-sokkolo-gyurcsany-oszodi-beszede

Következő
Idén egyheti nyugdíjjal kapnak többet az idősek