Bejegyzés kép
Május első hétfőjén ül össze az új Országgyűlés, a választásokon kialakult erőviszonyoknak megfelelően. Ekkor fogják hivatalosan megválasztani a képviselők Orbán Viktort ötödször is miniszterelnöknek. A Momentum politikusai továbbra is kitartanak amellett, hogy nem vesznek részt az alakuló ülésén, mivel szerintük szűk a jogkörük a nem kormánypárti képviselőknek – írja a Magyar Nemzet.

Áder János leköszönő államfő az előzetes konzultációk alapján bizonyosan május 2-ára hívja össze az alakuló ülést. Az alkotmányos rendelkezések szerint az Országgyűlés alakuló ülését a választást követő 30 napon belül kell összehívnia az államfőnek, aki egyúttal javaslatot tehet a kormányfő személyére, akit az Országgyűlés választ meg a képviselők több mint felének szavazatával. Orbán Viktort május 2-án ötödszörre is miniszterelnöknek választhatják. A Fidesz–KDNP történelmi választási sikere után a kétharmadot is meghaladó, 135 képviselővel lesznek jelen az Országgyűlésben.

A MOMENTUM NEM VESZ RÉSZT AZ ÜLÉSEN

Eközben a választásokon vereséget szenvedő baloldalon egyesek az alakuló ülésből is megpróbálnak politikai hasznot húzni. A múlt héten Fekete-Győr András, a Momentum leendő frakcióvezetője jelentette be, hogy pártja nem vesz részt az ülésen. A bojkott szószólója Hadházy Ákos, aki a Momentum támogatásával nyert Zuglóban országgyűlési mandátumot, az új parlamentben pedig a Momentum frakcióját fogja erősíteni. Hadházy még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a képviselők ne vegyék fel a parlamenti mandátumukat. Maga a Momentum azonban szembemegy a lódoktorral.

Nem vesznek részt az Országgyűlés alakuló ülésén a Momentum Mozgalom képviselői, de a mandátumukat felveszik

– erősítette meg pártja döntését Hajnal Miklós, a párt Budapest 3. számú választókerületének megválasztott országgyűlési képviselője szerdán, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

AZ ORSZÁGGYŰLÉS TAGJÁNAK LENNI MUNKA ÉS FELELŐSSÉG

Magyar Nemzet megkérdezte azokat a kerületeket, ahol egyéni választókerületben nyertek az egykor olimpiaellenességgel színre lépő párt politikusai, hogy mi a véleményük a bojkottról.

Nem emlékszem arra, hogy a rendszerváltás óta a parlamentarizmus hagyományait és méltóságát ilyen módon megalázó akcióra készültek volna

– nyilatkozta a lapnak Simicskó István. A Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakcióvezetője kijelentette: az Országgyűlés tagjának lenni munka és felelősség, valamint megtiszteltetés, a választók bizalmából kapott tisztség.

Aki vállalta ezt, azt is vállalta, hogy a feladatát becsülettel, a legjobb tudása szerint elvégzi. A polgárok az általuk preferált jelöltet azzal bízták meg, hogy képviselje az érdekeiket, és nem azzal, hogy politikai játszóteret csináljon az Országházból

– hangsúlyozta a kormánypárti politikus, aki szerint úgy tűnik, az ellenzék semmit nem tanult az elmúlt években elkövetett hibáiból, és folytatja a botránypolitizálást.

Jól emlékszünk még az elmúlt ciklusokban a kínos, figyelemfelkeltő színjátékokra, hangos fütyülésekre és azokra a felszólalásokra, amelyeket ordítozva, alpári stílusban előadtak. A választások eredménye bizonyította, hogy a hisztériakeltés, az emberek lenézése, a közös érték helyett az egyéni ambíciók és politikai karrier építése csak rövid távon működik és bukáshoz vezet

– mondta a lapnak Simicskó, aki szerint az emberek szolgálata, képviselete mindennél előrébb való.

A cikk a pestisracok.hu-n olvasható.

https://pestisracok.hu/majus-2-an-valasztjak-meg-otodszor-orban-viktort-miniszterelnoknek/

Következő
Ők lesznek az új Országgyűlés képviselői