Bejegyzés kép
Itt a tökéletes trükk, avagy Gyurcsány Ferenc ismét domináns szerepben, immár az utódpárt utódpártjának az élén.
Gyere bátran, Magyarország!

– énekelték a színpadon vidám politikusok, tapsolva, mosolyogva, s velük ünnepelt a sokaság. Piros lufik és zászlók a kezekben, a győzelem mámora a levegőben, a buli színe pedig már lassan egy éve piros volt. 2006 tavaszán járunk, a Hősök terén Gyurcsány Ferenc lelkesíti a tömeget, de ott van vele Dobrev Klára, Hiller István és sokan mások. A hangulat tüzes, a tábor lelkes, közeleg a választás. Volt már áfacsökkentés, szónoklatok a szociális biztonsággal és reformokkal összehangolt gazdasági növekedésről, menő kampány CD-vel és Hiller Haver-es póló, Fiatal Baloldal, egész panelházat beterítő óriásplakát. Minden is.

Az MSZP ismét szinte a csúcson, be is húzták a parlamenti voksolást, Horn Gyula büszke lehetett utódpártjára – bár annak akkori vezetőjét állítólag nem szívelte. Hogy mi jött utána, nyári megszorítások, őszödi beszéd, rendőri brutalitás, morális válság, az a pillanatkép szempontjából most akár mellékesnek is mondható. Persze amúgy korántsem az. Sőt.

De ugorjunk tovább az időben! 2011, Fáy utcai sportcsarnok,

megint Gyurcsány a színpadon, a nézőtéren részben ugyanazok az arcok, mint 2006-ban mellette.

Csak ez már egy másik párt, épphogy nem platform. Megalakul ugyanis a Demokratikus Koalíció, leginkább az MSZP-ből kivált szekcióval, rögvest törpepárti státuszban, egyelőre parlamenti frakció nélkül. A szocik, élükön Mesterházy Attilával ugyan csúfosan elbukták a választást, de még középpárti szintről, az ellenzék éléről, lesajnálóan tekintenek egykori pártelnökük, a bukott miniszterelnök próbálkozására. Mi is volt a DK „krédója” akkoriban? Valamiféle szocdem nyugatosság, szemben Orbánnal, rivalizálva az MSZP-vel és a 2010 előtti világot elutasítókkal, például az LMP-vel, no meg némi antifasizmus, határozott kiállás a Jobbikkal szemben.

Rá tíz évre egészen más képet mutat az ellenzéki térfél, s benne a Magyar Szocialista Pártnak nevezett formáció. Ahogy a DK „krédója” is átíródott, de az ellenzéki erőviszonyok is jócskán felborultak: mostanság az utódpártból szivárognak el a politikusok, akár volt pártelnökök, mégpedig egyenesen Gyurcsány karjaiba. Botka László ugyan nem lépett át, de Szeged polgármestereként, az MSZP sikerpolitikusaként szállt ki a 2018-as választást követően. Emblematikus figura volt Szanyi Tibor is, aki immár új pártjával ostromolja a szavazókat, igaz, nem túl sok sikerrel.

Kiss László és Szaniszló Sándor frissen megválasztott polgármesterek viszont már a Gyurcsány-pártot választották új politikai közösségüknek 2019 őszén, akárcsak később a kiutált Szakács László vagy éppen Molnár Gyula, aki korábban szintén vezette az MSZP-t.

A jelenlegi Kunhalmi Ágnes-Tóth Bertalan tandem a jelek szerint nem igazán tudja egyben tartani a csapatot, de mintha nem is akarná. Pár éve kacsának titulálták a hírt, miszerint valójában már csak néhány befutó helyet akarnak 2022 tavaszára a parlamentbe, a párt akár mehet is a levesbe. Ha nekik nem is ez volt az eredeti tervük, Gyurcsány nem bohóckodik: gondoskodik róla, hogy az önfelszámolás irányába tartson az utódpárti történet. És tart már egy ideje.

Botrányos, ám sikeres politikusa volt az MSZP-nek Tóth Csaba is, ám a zuglói képviselő lezuhant az előválasztási cirkusz egyik trambulinjáról. Akárcsak a már megidézett Mesterházy Attila, aki a hírek szerint amúgy sincs túl jó viszonyban a vidám pártvezetéssel.

Nem sokan maradtak, akik a villanyt lekapcsolhatják. A szocialisták egyébként így is sokáig húzták a térségbeli kommunista utódpártok közül, kiszenvedésük igencsak hosszúra nyúlt. Ráadásul van az egész tragikomikus vergődésnek egy „vörös farka”: az utódpárt valójában átmentette hatalmát és befolyását az utódpárt utódpártjába. Alighanem a bosszú is édes. Hiszen

Gyurcsány DK-ja 99 százalékban MSZP, legfeljebb újrahasznosított formában.

S most ez az utód-utódpárt, illetve annak nyughatatlan vezetője tette rá mancsát a szélsőjobbtól a szélsőbalig tartó teljes ellenzékre, a szlogenek és az igéretek hasonlóak, a kétezres éveket idézik. Mi ez, ha nem a tökéletes trükk? Csak ne dőljünk be neki!

Nyitókép: Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök beszél az MSZP Kőbányai Szabadidő Központban tartott kampányrendezvényén (MTI/Beliczay László)

A cikk a mandiner.hu-n olvasható.

https://mandiner.hu/cikk/20211002_meghalt_az_mszp_eljen_az_mszp?

Következő
Jövőre a bukott gyurcsányi politika és Magyarország gyarapodása között kell választani