Bejegyzés kép

A járvány harmadik hulláma már zajlik Magyarországon, hiszen a stagnálás után újra emelkedni kezdett a napi és az aktív fertőzöttek száma is – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelő Operatív Törzs csütörtöki online tájékoztatóján. Szólt arról is, hogy a vártnál kevesebb AstraZeneca-vakcina érkezik.

2853 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 394 023 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 104, többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 14 035 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 301 363 fő, az aktív fertőzöttek száma 78 625 fő.4021 KORONAVÍRUSOS BETEGET ÁPOLNAK KÓRHÁZBAN, KÖZÜLÜK 332-EN VANNAK LÉLEGEZTETŐGÉPEN– mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs csütörtöki online tájékoztatóján.

Eddig 365 021 fő kapott oltást, közülük 141 023 fő már a második oltáson is túl van. Az e heti oltási terv szerint folytatódik a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon (Pfizer- és Szputnyik vakcinával), a háziorvosok pedig folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását az AstraZeneca-vakcinával. Emellett több idősotthonba is visszatérnek az oltócsapatok, valamint folytatódik az egészségügyi dolgozók második körös oltása is.

Már a harmadik hullám zajlikFOTÓ: CSUDAI SÁNDOR – ORIGO

Könnyű kezelni a kínai vakcinát

A Sinopharm-vakcina kezelése lényegesen egyszerűbb, mint a Pfizeré, mivel ezt az oltóanyagot 2–8 fokon kell tárolni. Az is könnyebbséget jelent, hogy az oltóanyagok injekciós tűbe felszívva érkeznek, így az ampullák beosztására sem kell már időt fordítani”– emelte ki az országos tisztifőorvos.

Az oltási sorrenddel kapcsolatban kifejtette, a háziorvosok megkapják a listát, amelyről kiválaszthatják a legnagyobb kockázatú csoportba eső beteget. A listát úgy állítják össze, hogy a NEAK adatbázisából lehívják a krónikus betegekkel küzdőket.EZ A LISTA ELÉG HOSSZÚ, HISZEN A 16-60 ÉV KÖZÖTTI BETEGEK TARTOZNAK BELE.

Csütörtökön a késői órákban is érkezik egy AstraZeneca-szállítmány.Eredetileg 88 ezer adagot vártak, ezzel szemben azonban kevesebb, 83 500 adag érkezik, amely 41 750 ember beoltására elegendő. Ezzel a szállítmánnyal fognak a jövő héten oltani”.

Harmadik hullám

A járvány harmadik hulláma már zajlik Magyarországon, hiszen a stagnálás után újra emelkedni kezdett a napi és az aktív fertőzöttek száma is – válaszolt újságírói kérdésre Müller Cecília.

MIVEL MEGEMELKEDETT A FERTŐZÖTTEK SZÁMA, HÁROM HELYEN ISMÉT SZOLGÁLATBA ÁLLTAK A SZŰRŐBUSZOK, A LISZT FERENC-REPÜLŐTÉR PARKOLÓJÁBAN, A PAPP LÁSZLÓ SPORTARÉNA F1-ES BEJÁRATÁNÁL ÉS A DEÁK FERENC TÉRI PIAC MELLETT.

A buszok 9 és 17 óra között várják azokat a betegeket, akiket a háziorvosuk előjegyzett koronavírus-szűrésre. Akinek pozitív lesz az eredménye, haladéktalanul haza kell térnie és karanténba kell vonulnia.

Az egynapos műtéti beavatkozásokhoz szükséges PCR-tesztek ingyenesek”– mondta egy másik kérdésre Müller Cecília.

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy az oltás utáni enyhe reakciókat nem kell jelenteni a háziorvosoknak.CSAK AZ ERŐSEBB REAKCIÓKAT KELL JELENTENI, MERT ARRÓL A GYÓGYSZER GYÁRTÓJA IS SOK FONTOS INFORMÁCIÓT SZEREZHET– tette hozzá.

A cikk a origo.hu-n olvasható.

https://www.origo.hu/itthon/20210218-operativ-torzs-tajekoztato-2021-februar-18.html

 

Következő
Gyurcsányra és a baloldalra továbbra sem számíthatunk