Bejegyzés kép

A Mr. Bean figurájával szinte eggyé váló nagyszerű brit színész, Rowan Atkinson szerint továbbra is fontos lenne a legkülönfélébb vélemények ütköztetése, egyáltalán létezése, de erre a szélsőbaloldali, úgynevezett cancel culture (megsemmisítő kultúra) miatt nincs lehetőség.

A SZÉLSŐBALOLDALI IDEOLÓGIÁNAK AZ A CÉLJA, HOGY GONDOLATAINKAT CENZÚRÁZZA, ELTÖRÖLJE, ELTAPOSSA KULTÚRÁNKAT ÉS TÖRTÉNELMÜNKET, írja az üggyel összefüggésben a „Les Valeurs Actuelles” (VA) francia konzervatív hetilap. A Mr. Beant vagy a népszerű kémfilmparódia főszereplőjét, Johnny Englisht megtestesítő angol színész sem fogta vissza magát ezúttal. A „Radio Times”-nak adott interjújában a cancel culture-t és annak képviselőit olyan „középkori hordához” hasonlította, amelynek az a célja, hogy valakit megégessenek. „Félelemmel tölt el a jövő szempontjából, hogy bárki az áldozatuk lehet” – mondta a színész, majd hozzátette, hogy az internettel kapcsolatban az a probléma, hogy egy algoritmus dönt arról, hogy mit láthatunk, ez pedig egy leegyszerűsítő, a társadalmat feketén vagy fehéren láttató nézetet eredményez, azaz azt, hogy vagy ugyanúgy gondolkodsz, mint mi, és akkor „velünk vagy”, de ha nem, akkor „ellenünk vagy”. Rowan Atkinson lesújtó megállapítást tesz ezzel kapcsolatban, és azt mondja, hogy „ha pedig ellenünk vagy, akkor megérdemled, hogy eltöröljünk téged” („cancelled”), közben pedig „nagy szükség lenne arra, hogy többféle véleményt is megismerhessünk”.

Rowan AtkinsonFORRÁS: IMAGINECHINA VIA AFP/ZHOU JUNXIANG – IMAGINECHINA/ZHOU JUNXIANG

Mr. Bean, azaz Rowan Atkinson nem először fejti ki a véleményét társadalmi kérdésekkel kapcsolatban. Augusztusban több mint 20 művésszel együtt emelte fel szavát a skót „gyűlölet elleni törvény” kapcsán (Hate Crime Bill), amelyben többek között a Skóciában már több mint 175 éve tolerált magatartás, véleménynyilvánítás, a blaszfémia betiltását célozták meg. A tiltakozók levelükben attól féltik a közvéleményt, hogy „eljárásokat fognak kezdeményezni”, és akár 7 év börtönre ítélhetik azokat, akik eltérő vagy ellentmondásos álláspontot képviselnek az „elfogadott” véleményekkel szemben. A szerzők szerint a skót törvénytervezet sérti a véleménynyilvánítás szabadságát. (A törvénytervezetet a pakisztáni-kenyai migráns szülőktől származó skót igazságügy-miniszter, Humza Yousaf nyújtotta be.)

Radikális baloldali tüntetők Kenoshában tavaly augusztusbanFORRÁS: ANADOLU AGENCY VIA AFP/2020 ANADOLU AGENCY/TAYFUN COSKUN
Következő
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem legalább 13 ezer hallgatóra számít