Bejegyzés kép

Ismét magára talált a hazai turizmus. A nyári turisztikai szezon teljes szabadságban kezdődött, a magyarországi turizmusnak így legalább egy, másfél hónap előnye volt Európával szemben, amelyet meg is tartott.

A koronavírus-járvány miatt semmilyen fejlesztés nem állt le, több száz milliárd forint áramlott a turizmusba, soha ennyi pénzt nem kapott még az ágazat.

A vidéki Magyarországon 35 új szálloda és panzió épül, míg 600 panzió felújítása befejeződött, eközben 14 ezer magánszálláshely vehetett fel támogatást és mintegy 60 ezer szoba újult meg. Minden évben 114 strand kap támogatást, emellett tucatnyi vár, kastély, attrakció felújítása is zajlik.

Hamarosan elindul egy 150 milliárd forintos keretösszegű pályázat a magyarországi gyógyfürdők fejlesztésére.

Már júniusban is több volt a turista, mint tavaly és júliusban tovább javult a helyzet.

A kereskedelemi szálláshelyeken a belföldi vendégek másfélszerannyi éjszakát töltöttek el, mint tavaly. Az előző évhez képest 42 százalékkal több, összesen 444 ezer magyar nyaralt belföldön az idén júniusban, ők együttvéve több mint 1,1 millió vendégéjszakát foglaltak le valamelyik hazai kereskedelmi szálláshelyen.

A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton volt, ahol a belföldi vendégéjszakák harmadát töltötték el a turisták.

Az egyes sportrendezvények – a labdarúgó Európa Bajnokság, a Forma1 – már jelentősebb számú külföldi vendéget is vonzottak, csakúgy, mint az őszre tervezett Eucharisztikus Világkongresszus és vadászati világkiállítás.

Minden ellenkező állítás ellenére a Balaton a legerősebb időszakát éli. Sokféle módon támogatjuk a színvonal-emelkedést: megújult 45 szabadstrand (a strandok fele ingyenes), 5880 magánszálláshely kapott felújítási támogatást, megújult a Szigligeti vár, újra jár a csisztapusztai kisvasút, újjászületik a keszthelyi Festetics-kastély, a szántódpusztai majorság. Emellett jövőre elkészülhet az új apátsági galéria Tihanyban, új motorvonatok állnak szolgálatba, felújítjuk a tó körüli Bringakört, és jövőre elkészül a Budapest-Balaton kerékpárút is 108 km hosszan.

Magyaroknak és külföldieknek egyaránt érdemes tehát felkeresni a Balatont, ahol még mindig finom a lángos és kiválóak a balatoni borok is.

Gelencsér Attila

Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselő

 

 

Következő
Rusvai Miklós: Mindenki oltassa be magát, mert a negyedik hullám az oltatlanokat sújtja majd