Bejegyzés kép

A hónap elején még olvasóink közül többen arról számoltak be, hogy csak néhány héttel később kaptak időpontot koronavírus védőoltásra. Ezt leellenőrizve pénteken beléptünk az Egészségügyi Elektronikus Szolgáltató Térbe (EESZT), ahol másnapra kétpercenként kínált fel időpontot számunkra a rendszer.

A kórházi oltópontokon november 22–28. között oltási akcióhetet indítanak. A kórházak országszerte megemelt oltási kapacitással és időpontfoglalás nélkül várják azon a héten a még oltatlanokat, akár a második, harmadik oltást felvenni kívánókat is.

Az oltási teher ennek megfelelően egyre inkább lekerül a háziorvosok válláról, bár ez azzal jár, hogy kevésbé követik a betegeik oltottságát. Aki oltást igényel, jelenleg már 80 százalékban nem tájékoztatja erről a saját doktorát, hanem az oltóponthoz fordul.

– A pácienseink 30 százaléka olyan idős, hogy gondot okoz számukra az internetes regisztráció az oltóponti megjelenéshez – mondta erről Varga Imre, Kaposújlak és Kaposmérő háziorvosa. – Mi velük találkozunk, mert gyakran tőlünk kérnek segítséget. Célszerűbb lenne az idős korosztálynál kiváltani valamivel az internetes oltóponti regisztrációt.

Lecsengőben van az, hogy a háziorvosoknál kopogtatnak oltásért, erősítette meg Antal László, Kaposfő háziorvosa, aki egy Covid-konferencián is részt vett. Szerinte a kormányzati toborzás bejött, és most többen jelentkeznek a harmadik adag vakcináért.

Fotó: Varga György / MTI

A kormány nyilvánosságra hozta a megyei oltottsági adatokat. A 12 év felettiek átoltottsága országosan 68,1 százalékos. A legmagasabb átoltottság a térkép szerint Pest megyében (74 százalék), Fejér megyében (70,6 százalék) és Budapesten (70,1 százalék) van. Általánosságban a Dunántúlon magasabb az oltást igénylők száma az országban. A legalacsonyabb átoltottságú megyék: Jász-Nagykun-Szolnok (59,7 százalék), Borsod-Abaúj-Zemplén (61,7 százalék) és Hajdú-Bihar (62,2 százalék). Somogyban 67,2 százalékos a mutató. Ha a környező megyéket vizsgáljuk, Baranyánál ez a szám 68 százalék, és Tolna hajszállal megelőzött bennünket (67,5 százalék). Zalában viszont kevesebben igényelték az oltást, mint a somogyiak (66,2 százalék).

Egy másik térkép azt mutatta meg, hogy melyik megyékben tartották nyilván a legtöbb koronavírus-fertőzöttet. A lakosságszámhoz viszonyított esetszámok tekintetében Nógrád megye volt a legfertőzöttebb november elején. A hivatalos adatok szerint ott 21 ezer 948 koronavírusos beteget tartottak nyilván. A második helyen Győr-Moson-Sopron, a harmadikon Somogy megye áll 46 ezer 827, illetve 30 ezer 389 igazolt fertőzöttel a járvány egésze alatt. Ezzel szemben Zala megyében a legjobb a helyzet az összesen 19 ezer 688 regisztrált koronavírusos esettel.

 

Alig kérnek már keleti vakcinákat

Lapinformációk szerint az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) honlapján található adatok azt mutatják: alig van olyan magyar, aki harmadik oltásként Sinopharmot vagy Szputnyikot kér, illetve kap. November 7-ével bezárólag a bő 1,36 millió harmadik oltást felvevő közül alig két százaléknak adták be a keleti vakcinák valamelyikét. Sino­pharmot 25 ezer 130-an kaptak emlékeztető oltásként: kétharmaduk, 16 ezer 253 fő hatvan év feletti volt. Szputnyikot mindössze 803 ember kapott, az AstraZeneca vakcináját 2571 magyarnak adták be harmadik oltásként.
A legtöbb emlékeztető oltásként beadott vakcinát a Pfizer gyártotta (1 millió 196 ezer 472-en, azaz a beoltottak 87,53 százaléka kapta ezt), a második legnépszerűbb választás pedig a Moderna volt (90 ezer 625 oltakozónak, az összes harmadik oltást kapott 6,63 százalékának adták ezt az oltóanyagot). Az egydózisú Janssent az összes harmadik oltást beadatók 3,75 százaléka választotta.

Következő
Aláírták a bérmegállapodást, jövőre 200 ezer forint a minimálbér