Bejegyzés kép
Minél hamarabb tűzszünetet kell hirdetni Ukrajnában – javasolta Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnak. A miniszterelnök a Fidesz–KDNP újabb kétharmados győzelme után nemzetközi sajtótájékoztatót tartott. Ezen került szóba az M1 kérdésére, hogy Donald Trump volt amerikai elnökkel és az orosz elnökkel is beszélt telefonon Orbán Viktor a választás óta. A kormányfő felvetette, hogy tárgyalhatna Budapesten az orosz, az ukrán és a francia elnök, valamint a német kancellár egy tűzszüneti megállapodásról.

Azonnali tűzszünetre van szükség az orosz–ukrán háborúban – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök az újságírók előtt szerdán.

A kormányfő nemzetközi sajtótájékoztatóján megerősítette: telefonon

beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akinek felajánlotta, hogy a tűzszünetről szóló tárgyalásokat Budapesten folytassa le az ukrán államfővel.

A válasz pozitív volt, de az orosz elnök azt mondta, ennek feltételei vannak, amelyről Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel kell megállapodni – mondta Orbán Viktor.

„Azt javasoltam, hogy jöjjön el Budapestre ő, az ukrán elnök, a francia elnök meg a német kancellár. Minél hamarabb, annál jobb.

Itt Budapesten tartsanak egy megbeszélést, amelynek egyetlen célja legyen, nem egy béketárgyalás, meg a béke megtalálása, mert az hosszabb időt igényel, hanem egy azonnali tűzszünetről szóló megállapodás” – ismertette Orbán Viktor.

Magyarország határvilág: a nyugati világ keleti határán áll, mi, magyarok pedig tudjuk, hogy a háborúk sosem úgy végződnek, mint ahogy elkezdődtek – tette hozzá a kormányfő. Orbán Viktor leszögezte:

200 ezer oka van annak, hogy hazánk hajlíthatatlanul a békét képviseli. Ennyi magyar él ugyanis Kárpátalján, akikért Magyarország felelős.

„Nekünk az ő életükért van elsősorban felelősségünk, és ők akkor vannak biztonságban, akkor tudják elkerülni a háborús nyomorúságot, ha minél hamarabb béke és tűzszünet van Ukrajnában” – fogalmazott a kormányfő.

Emlékeztetett: a kormány már a háború kirobbanása előtt leszögezte, hogy bármi történik, Magyarországnak ragaszkodnia kell a békéhez. Ezért

a Vlagyimir Putyinnal folytatott február eleji találkozót is kifejezetten békemissziónak minősítette: „Hárman is voltunk, akik próbálkoztunk.

Először jómagam – mindig a kicsit küldik előre –, aztán a németek meg a franciák. Sajnos egyikünk sem járt eredménnyel, majd ha visszaemlékeznek az évértékelő előadásomban, amely megelőzte a háborút, ott is hosszan beszéltem a háború lehetőségének kérdéséről, és ott mondtam el először, hogy Magyarországnak – ha háború lesz, akkor is – ragaszkodnia kell a békéhez.”

A miniszterelnök a kormánypártok történelmi győzelmének egyik okaként is a magyar emberek békevágyát nevezte meg. Orbán Viktor hangsúlyozta: a magyarok békét akarnak, és arra szavaztak, aki erre a legnagyobb garanciát jelenti.

A cikk a hirado.hu-n olvasható.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2022/04/07/orban-viktor-a-beke-mellett-ervelt-az-orosz-elnoknek-is-azonnali-tuzszunetet-javasolt/

Következő
Szombaton igazi fesztiválhangulat lesz a Kossuth téren