Bejegyzés kép
A magyar történelem logikájából az következik, hogy Magyarország megkülönböztetett módon tekintsen a kereszténység központjára, a Vatikánra és a Szentatyára – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a közmédiának, miután csütörtökön magánkihallgatáson fogadta a Vatikánban Ferenc pápa.

A kormányfő – akinek a választások utáni első hivatalos útja Rómába vezetett – hozzátette: nagy magyar tradíciót folytatott azzal, hogy választási győzelmüket követően a Szentatya meghívását fogadta el elsőként.

Kiemelte: ennek különös jelentőséget ad a háború, hiszen Ferenc pápa közismert arról, hogy a béke érdekében mozgósítja befolyását, és Magyarország is azt az álláspontot képviseli, hogy minél hamarabb béke legyen.

Orbán Viktor kérdésre válaszolta közölte: a találkozón hivatalosan is meghívta Ferenc pápát magyarországi látogatásra a következő év során, amire biztatóan pozitív választ kapott.

A kormányfő szerint szóba került az is, hogy népességarányosan Magyarország fogadta be a legtöbb – 640 ezer – menekültet Ukrajnából, sőt befogadta azokat a diákokat is, akik nem ukránok, de Ukrajnában tanultak, és most valószínűleg Magyarországon folytathatják majd a tanulmányaikat.

Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt (Fotó: MTI/Vatikáni Média)

Minden idők legnagyobb humanitárius akcióját bonyolítjuk. Ez elismerést és tiszteletet vált ki mindenhol a világban” – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint ezt a Szentatya is megemlítette, és arra biztatott, hogy ezt a jó szokásunkat ne adjuk föl.

Orbán Viktor úgy vélte: a Vatikánnal nem politikai, hanem spirituális és lelki kapcsolatot ápol egy ország. Hozzátette: a Vatikán és a magyar állam közötti legfontosabb egyetértés pedig a családok tekintetében alakult ki.

Mi mindannyian azt gondoljuk itt Rómában, a Vatikánban is és Budapesten is, hogy a korunk legfontosabb közössége a család. Ez a végső mentsvár és a végső menedék a modern ember számára, ezért minden erőnket annak érdekében kell mozgósítani, hogy ezt a közösséget, a modern kor legfontosabb emberi közösségét, a családot megvédjük és megerősítsük, és ebben számíthatunk a Szentatyára” – fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy elképzelhető, hogy a pápa a következő évben – elfogadva a hivatalos meghívását –, a tavalyi eucharisztikus kongresszus után ismét ellátogat Magyarországra.

A cikk a hirado.hu-n olvasható.

https://hirado.hu/kulfold/cikk/2022/04/21/orban-viktor-arra-kertem-ferenc-papat-hogy-tamogassa-a-beke-erdekeben-tett-erofesziteseinket

Következő
Átvette mandátumát Gelencsér Attila