Bejegyzés kép

A miniszterelnök szerda délután azt fogja javasolni a kormánynak, hogy ha sikerül elérni idén az 5,5 százalékos GDP-növekedést, a gyermeket nevelő szülőknek 2022 elején adják vissza azt a személyi jövedelemadót, amit idén befizettek a költségvetésbe. Orbán Viktor ezt az ország újraindulásáról szóló gazdasági konferencián jelentette be. A kormányfő azt mondta: az intézkedés mintegy 550-580 milliárd forintba kerül.

Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt a Magyarország újraindul című gazdaságpolitikai konferencián.

A magyar kormány nem szenved ötlethiányban. Innovatív gondolatok termelésében élen járunk. Az én feladatom, pedig, hogy ezeket a gondolatokat, összefogjam és valamilyen formába megvalósítsuk – kezdte Orbán Viktor miniszterelnök. Kiemelte, hogy hatszázalékos GDP-növekedésről is beszélt Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Orbán Viktor szerint el kell kerülni a poszt-Covid szindrómákat a gazdaságban is, nemcsak az egészségügyben. Ennek egyik megoldása a teljes foglalkoztatottság, a hitelmoratórium meghosszabbítása. A kormány meg igyekszik a bankokkal megegyezni, hogy egy óvatos, lépcsőzetes kivezetése történjen meg a moratóriumnak.

A kkv-kat támogatni kell

Megindul egy óvatos kamatemelési ciklus. A költségvetésben módot kell teremteni arra, hogy a kis- és középvállalkozásokat érintő kamatemelés túléléséhez támogatást kapjanak a cégek. Ha teljes foglalkoztatást akarunk, akkor a kis- és középvállakozásoknak is sok embert kell foglalkoztatniuk, ehhez viszont megfelelő eszközöket kell nyújtani a vállalkozásoknak. Másképp nem lehet teljes foglalkoztatásról beszélni.

A magyar kormány horizontján a 200 ezer forintos minimálbér lebeg

– mondta a miniszterelnök. Viszont azzal is tisztában van a kormány, hogy ezt egyik napról a másikra nem lehet megvalósítani, mivel jelen esetben a kis- és középvállalkozások nem tudják kifizetni az alkalmazottakat, elbocsátják őket, és nem lehet teljes foglalkoztatásról beszélni.

Hangsúlyozta: amikor olyan helyzetben vagyunk, hogy egy gazdaságot kell újraindítani, különböző axiómákat szem előtt kell tartani. Az egyik ilyen axióma, hogy a gazdaság újraindítása nem lehet politikai jellegű. Az újraindításhoz összefogásra és egyetértésre van szükség. Egy másik fontos axióma, hogy egy gazdaság újraindításnál nem lehet választási költségvetést tervezni.

A gazdaság mellett a társadalmi életet is újra kell indítani

Orbán Viktor elmondta, azt hitte már látott mindenféle válságot, vörösiszap-katasztrófa , deviza-, migrációs és háborús válságot. Azonban a mosatni helyzet teljesen új, egy világjárvány okozta helyzetre senki nem volt felkészülve. Az előző válságokban szerzett tapasztalatok nem haszontalanok, de nem teljes érvényűek.

Fontos, hogy

a járvány legrosszabb periódusának idején sem volt olyan ágazat, amelyik teljesen csődöt mondott volna.

Az is nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar egészségügy példásan helytállt, sok esetben hatékonyabban, mint más európai országban. A tanárok is helytálltak, akkor is, amikor digitális oktatásra kellett átállni.

A családok is helytálltak, nem csődöltek be, még akkor sem, amikor az egyik szülő otthon kellett maradjon, főleg a digitális oktatás idején, hiszen ez a tanítási forma nem jelentett biztonságos gyerekfelügyeletet.

A foglalkoztatottak száma jelenleg négymillió fölött van, az előző évhez képest csupán 50 ezer állás szűnt meg. A kormány viszont továbbra is tartja azt a vállalását, hogy annyi munkahelyet teremt, amennyit a vírus tönkretett.  Sőt már arra vállalkoznak, hogy kétszer annyi munkahelyet fognak létrehozni, mint amennyi megszűnt  a járvány következtében.

Lezárult a gazdaság megvédése, most a gazdaság újraindításának szakasza következik. Ehhez is kellenek majd operatív törzsek, hogy az újraindítás zökkenőmentes legyen, és minden társadalmi csoport számára előnyös legyen.

A gazdasági újraindítás nem lehet normatív, azokat a csoportokat kell előnyben részesíteni, amelyek a legtöbbet szenvedtek, illetve azokat, amelyek a legtöbbet tudják nyújtani ahhoz, hogy a gazdaság minél hamarabb újrainduljon, kilábaljon a válságból.

Éppen ezért két operatív törzset alakítottak meg, az egyik a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs, amelyet Szijjártó Péter fog vezetni, illetve lesz egy társadalmi élet újraindításáért felelős operatív törzs, Novák Katalin vezetésével.

Az alacsony vállalati adó azért fontos, mert tényleges beruházásokat hoz az országba. Ez pedig fontos a munkahelyteremtés szempontjából.

Az egymillió dolláros kérdés, hogy milyen lesz a magyar és a világgazdaság a járvány, a válság után. Erre kimerítő és érdemleges választ senki sem tud adni. Egy viszont biztos, hogy változások lesznek, úgy a világ- mint az uniós gazdaság változni fog. Ezekhez a változásokhoz pedig a magyar gazdaságnak is alkalmazkodnia kell.

Úgy gondolja,

a járvány után minden ország arra törekszik majd, hogy egy olyan biztonságos gazdaságot hozzanak létre, amelyet egy járvány nem tud tönkretenni.

Ehhez az országoknak önellátónak kell lenniük több gazdasági ágazatban is. Biztos, hogy önellátónak kell lennie egy országnak egészségügyi berendezések, gyógyszerek és vakcinagyártás területén is.

Ha biztonságos gazdaságról beszélünk, fontosak a külkapcsolatok is – hangsúlyozta a miniszterelnök. Magyarország számára fontos, hogy ne csak a nyugati gazdaságra, hanem a keleti is támaszkodjon, hiszen egyre többen mondják azt, hogy a világ gazdasága, tudása eltolódik keletre. Ugyanakkor a fiatalokat sem zárhatják el attól a lehetőségtől, hogy keleti kapcsolatokat építsenek ki.

Budapest turisztikai ipara jelenleg 92 százalékban a külföldi turistákra van berendezkedve. Ez a jövőben nem lesz megengedhető. Éppen ezért egy turisztikai szemléletváltást kell bevezetni Budapesten, és a turisztikai iparág a vidéki magyarokra is kell építsen, a vidéki magyarok számára is lehetőséget kell biztosítson.

Fontos, hogy nem a szocializmus idejébe akarnak visszamenni, nem azt szeretnék, hogy egy ember az első munkahelyéről menjen nyugdíjba. Lehetősége lesz váltani, mivel annyi munkahelyet szeretnének teremteni, hogy egy munkahelyváltás semmi gondot ne okozzon.

Ugyanakkor arra is törekednek a következő hét évben az uniós források felhasználásával, hogy kiegyenlítsék az ország gazdaságát. El szeretnék érni, hogy a vidéki régiókban is fejlődjön a gazdaság, és az embereknek ne kelljen költözniük azért, hogy munkahelyet találjanak.

A gyermekes családok visszakaphatják a befizetett szja-t

A kormányfő kiemelte: a gyereket nevelő családokat megviselte a koronavírus-járvány miatti válság. Ezért

ha sikerül elérni Magyarországon az 5,5 százalékos GDP-növekedést, a miniszterelnök azt javasolja a kormánynak, hogy a gyermeket nevelő szülőknek 2022 év elején adják vissza azt a személyi jövedelemadót, amit 2021-ben befizettek a költségvetésbe.

Hangsúlyozta: a leggazdagabbaknak erre nincs szükségük, tehát az átlagjövedelemnél kellene húzni egy határt, és az ez alatt befizetett szja-t a gyermeket nevelő szülőknek kell visszaadni, hogy újra feltölthessék tartalékaikat.

Ez számításai szerint 550–580 milliárd forintos összeget jelent – fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a 13. havi nyugdíj visszavezetésének folyamatát is végig kell vinni, a következő évben oda kell adni a második heti részletét is a nyugdíjasoknak. Mindez 550–580 milliárd forintot jelent.

A címlapfotó illusztráció. 

A cikk a hirado.hu-n olvasható.

https://hirado.hu/belfold/gazdasag/cikk/2021/06/09/orban-viktor-jovore-visszakapjak-az-adojukat-a-gyerekes-csaladok

Következő
Gelencsér Attila: Több tíz milliárd forintot szeretnénk jövőre Kaposvárra hozni