Bejegyzés kép

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában adott interjút.

Az interjút itt meghallgathatja:

 

Második napja nincs halálos áldozata a vírusnak és mindössze huszonketten vannak lélegeztetőgépen. Emellett a mai nap folyamán el fogjuk érni az öt és félmillió beoltottat, ezért szinte mindenhol megszűnik a kötelező maszkviselés – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorának adott interjújában. A kormányfő hozzátette, hogy a nap folyamán eléri az ötmilliós küszöböt azok száma, akik már a második oltást is felvették.

Orbán Viktor szerint a világon szinte mindenhol készpénznek veszik, hogy lesz negyedik hullám, de azok akik beadatták maguknak az oltást nagy valószínűséggel elkerülhetik a megfertőződést vagy sokkal enyhébb tünetekkel vészelhetik át a betegséget. A miniszterelnök hozzátette, hogy az egészségügy készen áll arra, hogy megbirkózzon a negyedik hullámmal.

A harmadik oltással kapcsolatban a kormányfő elmondta, hogy egyelőre nem oltunk harmadszorra, mert nem tudjuk, hogy annak milyen hatása lenne és a gyógyszergyártó cégek sem vállalják a felelősséget a harmadik oltással kapcsolatos esetleges szövődmények miatt.


Mi történik 5, 5 millió beoltott után?

  • a kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés, nem kell majd maszkot viselni a közterületeken (közterületeken már most sem kell maszk), az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Ugyanakkor a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg
  • védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra
  • megszűnnek az üzletekre vonatkozó korlátozások (a 10 nm/vásárló, és a távolságtartási szabály)
  • családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik
  • sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken
  • az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására.

Határozott döntéseket kell hozni

Hozzátette: a nyitás már önmagában is segíti a gazdasági teljesítményt. Nem indul olyan gyorsan az élet, ahogy gondoltuk. Tizenhat hónap hosszú idő – mondta. Néha meglepő, de határozott döntéseket kell hozni, ha nem tesszük, akkor magától csak lassan indul újra a gazdaság.

Az építőiparral kapcsolatban elmondta, hogy azért szaladtak el az árak, mert megemelkedett az országból kivitt mennyiség. Mivel az unió tagjai vagyunk, így nem tudunk korlátozást csak úgy bevezetni a kivitelre. Egy hosszú folyamaton kell végigmennie, ami leghamarabb csak októberben lenne elfogadva. Addig azonban a kivitel esetében bejelentési kötelezettséget vezetünk be és állami elővásárlási jogot – magyarázta.

Kiszélesítik a távmunkát is, és 17 városban döntöttek munkahelyteremtő beruházásokról, valamint az állami cégek esetében egy hároméves bérmegállapodást kötöttek.

Az áremelkedések megfékezése érdekében, pedig ha bizonyos árszint felett értékesítenek, akkor az extraprofitra különadót vetnek ki. Egy bánya esetében a megnyert koncessziót egy éven belül el kell indítani, ha nem így történik, akkor elveszti az illető a koncessziót.

Van egy gyarmattartó tempó az unióban

A nemrég tartott uniós csúcson a migrációnál és a bankadónál is támadták az országunk, de senkinek nem maradt adósa a különféle támadások esetében. Van egy gyarmattartó tempó az unióban, ennek a legjobb példája a holland kormányfő – magyarázta.

Az egész mögött egy morális felhatalmazás is van, így a holland kormányfő személyesen meg van győződve arról, hogy ő magasabb rendű mint a magyarok. Sokan a gyarmattartó múltból magukkal hozták ezt a gyarmattartó attitűdöt.

Nyugaton úgy döntöttek, hogy NGO-k, és szivárványos civil szervezetek tartsanak érzékenyítő és felvilágosító órákat már óvodában is

Van egy nagy vita, ami arról szól, hogy a gyerekek szexuális nevelésének az ügye kire tartozik. Nyugaton úgy döntöttek, hogy NGO-k, és szivárványos civil szervezetek tartsanak érzékenyítő és felvilágosító órákat már óvodában is.

Nálunk nem ez a döntés született. A törvény nem szól a 18 éven felüliekről, hanem csak a gyerekekről. A szülői elsőbbség jogát az állammal és az iskolával szemben mi elismerjük – mondta. Bár mindenki azt csinál felnőttként, amit akar, de az csak rájuk tartozik. A szülőnek kell dönteni, hogy kiteszi-e ilyeneknek a gyereket.

Fel kell készülni a migrációs nyomásra 

A Soros-hálózat abban érdekelt, hogy minél negatívabb színben tüntessék fel Magyarországot.

A migráció témakörére az uniós csúcson mindössze nyolc percet szántak. A kormányfő elmondta, ha Afganisztánban összeomlás lesz, akkor nagyon jelentős migrációs hullám lesz. Magyarországnak is érdemes részt vennie az afgán stabilizációban.

Elmondta, hogy míg tavaly 10 ezer, idén eddig már 38 ezer illegális migráns jelent meg az országhatáron. Fel kell készülni egy nagyobb migrációs nyomásra.

A nemzeti konzultáció legfőbb kérdése is, hogy milyen világra készülünk.

A cikk a hirado.hu-n olvasható.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2021/07/02/orban-viktor-ma-szinte-mindenhol-bucsut-inthetunk-a-maszknak

Következő
Fidelitas a méhlegelős akciójuk után: Amit Karácsonyék nem csináltak meg, azt mi megcsináltuk