Bejegyzés kép

A koronavírus-járvány után a közösségi élet és a magyar gazdaság újraindítása nem valósulhat meg a fiatalok bevonása nélkül – jelentette ki a fiatalokért felelős helyettes államtitkár szerdán Budapesten.

Rácz Zsófia hangsúlyozta: ahhoz, hogy valós támogatást jelentő intézkedéseket tudjon hozni a kormányzat a fiatalok számára, ismerni kell a vágyaikat, elképzeléseiket. Ezt szolgálja az átfogó ifjúságkutatás.

A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a fiatalokat sokszor sztereotípiák alapján ítélik meg, ám a kormányzati döntések nem alapulhatnak sztereotípiákon, csak empirikus kutatások mentén történhetnek.

Kiemelte,

nem csupán megismerni kívánják a felnövekvő generációk igényeit, hanem rájuk figyelve és velük együttműködve kívánják meghozni az őket szolgáló intézkedéseket.

Székely Levente, a kutatás vezetője közölte: a felmérés szerint a magyarországi és a külhoni magyar fiatalok csaknem 87 százaléka optimista, 45 százalék pedig nagyon bízik a sikeres jövőben.

A szociológus elmondta: a nagymintás kutatás során nyolcezer magyarországi, valamint négyezer erdélyi, felvidéki, kárpátaljai és vajdasági 15-29 éves fiatalt kérdeztek meg.

A gyorsjelentés szerint 73 százalékuk egyedülálló, ez a szám 4 százalékkal magasabb az ezredforduló adatainál.

Átlagban két gyermeket szeretnének, ami azt jelenti, hogy a magyar fiatalok család- és gyermekvállaláspártiak

– közölte a szakember.

Erősödött a magyar identitás is: annál a kérdésnél, mennyire fontos számukra a magyarságuk egy 1 és 5 közötti skálán megjelölve, 4,38 százalék lett az eredmény.

A cikk a 888.hu-n olvasható.

https://888.hu/ketharmad/racz-zsofia-a-fiatalok-nelkul-nem-valosulhat-meg-az-elet-ujrainditasa-4326030/

Következő
Miniszterelnök: Gyermekvédelmi népszavazást kezdeményez a kormány