Bejegyzés kép

Nem volt egyszerű megszólítani és a továbbtanulásra buzdítani a középiskolásokat tavaly a járvány alatt. Nyílt napok helyett online pályaorientációs bemutatókat tartottak a volt Kaposvári Egyetemen, ami a technika ördöge miatt nem mindig sikerült fényesen. Ennek ellenére robbanásszerűen nőtt a hozzájuk felvételizni akarók száma az idén.

Ebben az évben összesen 3543 jelentkezés érkezett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kaposvári campusára, szemben azzal, hogy tavaly csupán 2621-en akartak itt továbbtanulni. Ez 35 százalékos emelkedés.

– Két névváltás és a jelentkezők számában tavaly országosan tapasztalható drámai visszaesés miatt sokkal rosszabb eredményt vártam az idén – mondta Gombos Péter, általános campus főigazgató-helyettes. – Azonban a középiskolások visszajelzései azt igazolták, hisznek abban, hogy egy stabil hátterű és kiszámítható intézmény jött létre.

Az agrárképzésnél óriási, 94 százalékos volt a növekedés, de nem sokkal maradt le a gazdaságtudományi képzések iránti érdeklődés, ide 88 százalékkal többen jelentkeztek. A tavalyi kifejezetten gyenge érdeklődés után 35 százalékkal nőtt a jelentkezés a neveléstudományi szakokra. Ha a művészeti képzésből kiveszik a színészképzést, ahol évek óta sokszoros a túljelentkezés, akkor is nagyjából ugyanannyi a művészeti képzést választók száma, mint tavaly.

A pedagógiai karon a legnagyobb növekedést a csecsemő- és kisgyermeknövelő képzés produkálta, másfélszer többen vennének részt levelezőn, mint tavaly. A művészeti képzésben a kézműves tárgykultúra szakon mutatkozott komoly emelkedés. Gombos Péter külön kiemelte a gazdaságtudományi szakot, ahol a kereskedelmi és marketing szak lett a legnépszerűbb, de a pénzügy-számvitelen is több mint duplájára nőtt a jelentkezők száma a levelező tagozaton.

Startol a gépészmérnöki képzés

Új lehetőségek, képzések nyílnak, köztük a gazdasági informatikus szak. Arra is esélyt látnak végre, hogy a meghirdetett gépészmérnök szak már az idén elinduljon, bár elsősorban 2022-re tervezték. Az agrárképzésről Áprily Szilvia, oktatási campus főigazgató-helyettes tartott beszámolót. Elmondta: majdnem háromszorosára nőtt az osztatlan agrármérnöki szakra jelentkezők száma, és az állattenyésztő mérnöki szakon is biztatóak a számok. 2021-ben tartalmi és módszertani szempontból megújult tantervekkel várják a hallgatókat valamennyi szakon.

A cikk a sonline.hu-n olvasható.

https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/robbanasszeruen-nott-a-kaposvari-campuson-diplomazni-vagyok-szama-4002100

Következő
Közel kétmillió beoltottnál járunk