Bejegyzés kép
Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján több mint 1,4 millióan kapják kézhez a családi adó-visszatérítést már februárban. Ez a szám még tovább nőhet, az adatok ugyanis még nem tartalmazzák a decemberi bér- és járulékadatokat – tájékoztatott Tállai András, a PM államtitkára.

Az év tizenkét hónapja közül a legnagyobb jövedelmet jellemzően a decemberi járulékbevallások tartalmazzák, és ezek január 20-ig érkeznek be az adóhivatalhoz – mondta a Pénzügyminisztérium (PM) parlamenti államtitkára.

Hangsúlyozta: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már tavaly ősz óta dolgozik azon, hogy

a családi adó-visszatérítés összegéhez minden jogosult időben és a lehető legegyszerűbben – az érintettek többsége adminisztráció mentesen, automatikusan – jusson hozzá.

A magyar adóhivatal az Európai Unió egyik legfejlettebb informatikai eszközrendszerével rendelkezik, ezért zökkenőmentesen és példátlanul rövid idő alatt képes feldolgozni a Magyar Államkincstártól, illetve a Honvédelmi Minisztériumtól kapott családipótlék-adatokat, a rendelkezésére álló járulékbevallásokat és a határidőben beérkezett úgynevezett VISSZADO-nyilatkozatokat – tette hozzá.

Februárban az kapja meg a családi adóvisszatérítés összegét, akinek utalási adatait ismerte a NAV, így például az, aki kézhez kapja a családi pótlékot, valamint az, aki 2021. december 31-ig benyújtotta a VISSZADO-nyilatkozatát – emlékeztetett Tállai András.

Felhívta a figyelmet arra, hogy

az adó-visszatérítéshez való jog nem veszhet el, ez a jog az arra jogosultakat mindenképp megilleti.

Aki elmulasztotta 2021. december 31-ig nyilatkozatát benyújtani, valamint a NAV sem ismeri az utaláshoz szükséges adatait, az az adóhivatal által elkészített bevallási tervezetében, vagy az szja-bevallásában veheti igénybe az adó-visszatérítést – részletezte az államtitkár.

A nemzetközi adózás történetében egyedülálló a családi adó-visszatérítés, amely minden olyan gyermeket nevelő szülőnek jár, aki tavaly legalább egy napig családi kedvezményre volt jogosult – emelte ki az államtitkár.

Hozzátette: az adó-visszatérítéssel a várandós édesanya és a vele közös háztartásban elő házastársa is számolhat, sőt a 2021-ben befizetett adó visszajár a családi pótlékban saját jogán és a rokkantsági járadékban részesülőnek, vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója közül annak, aki év közben a családi kedvezményt igénybe vette.

A cikk a hirado.hu-n olvasható.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2022/01/18/tallai-andras-tobb-mint-14-millioan-kapjak-meg-mar-februarban-a-csaladi-adovisszateritest

Következő
A magyarok fizetnek a legkevesebbet az energiafogyasztásért Európában