Bejegyzés kép
Januártól a minimálbér kétszázezer forintra emelkedett, ami magával húzza a táppénz, a gyed és az álláskeresési járadék összegét is. A bölcsődékben, a szociális és kulturális ágazatban, valamint a közszférában dolgozók bére is emelkedik húsz százalékkal, a pedagógusok, a rendőrök és a katonák pedig tízszázalékos fizetésemelést kapnak. Utóbbiak továbbá hathavi fegyverpénzt is hazavihetnek, de emelkedik a közmunkások fizetése is. S miközben a 25 évnél fiatalabbaknak az idei esztendőtől nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, a gyermekeket nevelő szülők február 15-ig az átlagbér összegéig visszakapják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat, a nyugdíjasok pedig visszakapják a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjukat.

Január elsejétől a minimálbér kétszázezer forintra, a garantált bérminimum, más néven a szakmunkás minimálbér pedig 260 ezer forintra emelkedett. Azok a munkavállalók is ennek a bérkategóriának megfelelő fizetést kapják, akik legalább középfokú végzettséghez szükséges munkakörben dolgoznak. A minimálbér és a garantált bérminimum emelése természetesen felfelé hajtja a többi bért és az egyéb juttatások, támogatások összegét is, mint például a táppénzt vagy az álláskeresési járadékot. Ez utóbbi maximális összege is kétszázezer forintra emelkedett január elsejével.

Mint ismert, a minimálbér és a garantált bérminimum reálértéke 2002 és 2009 között Magyarországon folyamatosan csökkent, miközben a többi videgrádi országban (Csehország, Lengyelország, Szlovákia) nőtt. Amíg 2009-ben még mindössze 71 500 forint volt, január elsejétől már közel háromszorosa, 200 000 forint. De a garantált bérminimum is hasonló gyarapodást mutat: 87 000 forint volt 2009-ben, idén január elsejétől pedig már 260 000 forint.

A közfoglalkoztatási bér is magasabb lesz 2022-ben, de a minimálbér emelése a táppénz, az álláskeresési járadék és a gyermekgondozási díj összegére is jótékony hatással van. A kormány törekvésével szemben a baloldal elutasítja a minimálbért. Márki-Zay Péter, az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje többször is elmondta, hogy ellenzi a minimálbér rendszerét, és eltörölné azt.

De az Orbán-kormány rezsicsökkentést eredményező törekvéseiről is rosszallóan beszélt, a 13. havi nyugdíj megszüntetését ugyanakkor teljesen helyénvalónak nevezte.

Ismeretes: a minimálbér emelése jótékony hatással van a gyedre is, amelynek a maximális összege így elérte a bruttó 280 ezer forintot. Mindez azt is jelenti, hogy az Orbán-kabinet elmúlt tíz esztendeje alatt az összeg több mint kétszeresére emelkedett. Tavaly például a maximális mértéke még 234 ezer forint volt. Amúgy a gyedhez hasonlóan a nagyszülői gyed maximális összege is bruttó 280 ezer forint  január elsejétől.

Több pénz jár a hallgatói gyed után is. Az alapképzés résztvevői idén bruttó 140 ezer forintra számíthatnak.

A gyermekek otthongondozási díjának (gyod) az összege is emelkedett: 2022-ben elérte a minimálbér szintjét, vagyis a kétszázezer forintot. Ebben az esetben összességében nagyon jelentős emelkedésről beszélhetünk, mert 2019-ben még nettó 90 ezer forint volt.

A cikk a hirado.hu-n olvasható.

https://hirado.hu/belfold/belpolitika/cikk/2022/01/03/tartosan-nonek-a-berek-2022-ben/

Következő
Januárban minden hétvégén lesz oltási akció