Bejegyzés kép

Hamarosan indulnak az úgynevezett várostérség-fejlesztési programok, melyekben harmonizáltan valósulhatnak meg az egy gazdasági térséget alkotó, egymás közelében fekvő nagyvárosok fejlesztései. A jó fejlesztés a hatásait ugyanis nem csupán a településen belül lehet érzékelni, hanem egy tágabb térség egésze számára is pozitív változást hozhat, ezért településeink fejlesztésében növelni kell a térségi szemléletet.

A fejlesztéseket döntő jelentőséggel a helyben élők elképzelései kell, hogy meghatározzák. Legjobban ugyanis a helyiek tudják, hogy mire van szükségük. Fontos a helyben folytatott konzultáció, melyek alapján meghatározzuk majd minden járásra, hogy melyek a rendelkezésre álló lehetőségek és mi jelenthet fejlődést.

A közös gondolkodással, és a helyi célkitűzések figyelembevételével tudjuk ugyanis növelni a települések, járások, régiók versenyképességét. Ez pedig szükséges a vidék népszerűségének és megtartóerejének növeléséhez.

Mindezek mellett versenyképes megélhetést biztosító, vonzó és helyben elérhető munkahelyekre, jó minőségű és magas életszínvonalat biztosító infrastruktúrára és szolgáltatásokra van szükség.

Ezért vidékfejlesztési programokra több mint 4200 milliárd forint áll majd rendelkezésre, összességében pedig a 2021-2027-es időszakban a hazai társfinanszírozással együtt több mint 14 000 milliárd forint uniós forrás fogja segíteni Magyarország további fejlődését.

A ciklus forrásait 2022-ben az uniós átlag 75 szálakésan tudta felhasználni, addig hazánk elérte a 85 százalékot, és ezzel már el is számolt.

Várjuk a nekünk járó uniós forrásokat, hogy haladni tudjunk a megkezdett úton.

Gelencsér Attila

Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője

 

 

Következő
„Hol szabadság van, ott van a haza”