Bejegyzés kép
Tízmilliárd forintból, három ütemben újul meg a következő években a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház mosdósi telephelye. Ezt Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter és Gelencsér Attila, Kaposvár és térségének országgyűlési képviselője jelentette be vasárnap, Mosdóson.

A fejlesztés és megújítás részeként a mosdósi kórház területén lévő hetvenegy épületből harmincegyet lebontanak, többet pedig kibővítenek majd. A száznegyven ágyas Pavilon épületet teljesen felújítják és hozzáépítenek kétezer négyzetméternyi új részt. A tervek szerint az első ütemben újul meg a jelenleg nem működő uszoda is.

A második ütemben a szociális otthont korszerűsítenék csaknem egymilliárd hatszázmillió forintból és a mintegy ezer négyzetméteres intézményt kétszeresére bővítenék, így sokkal több idős embert tudnának ápolni Mosdóson.

Gelencsér Attila kiemelte: a harmadik ütemben négymilliárd forintból a Pallavicini-kastély is megmenekül és egy új funkciót is kap az épület. Mini hotelt és szállodát alakítanak ki benne, ahol a látogatókat tudják elszállásolni. A harmadik ütem része a gyermekfoglalkoztató, az igazgatási épület, a gyógyszertár és a szolgálati lakások felújítása is.

Gelencsér Attila (balról), Gulyás Gergely és Moizs Mariann a kórház főigazgatója a sajtótájékoztatón Fotó: Muzslay P.

Gelencsér Attila hozzátette: az országosan is egyedülálló, hiánypótló beruházástól azt várják, hogy a betegek modern körülmények között gyógyulhassanak, megmentsék a dolgozók munkahelyét és ötven újat teremtsenek.

Keresztes József, mosdósi polgármester hatalmas lehetőségnek nevezte a fejlesztést. Fotó: Muzslay P.

Az eseményen elhangzott: az építkezés várhatóan egy év múlva kezdődhet el, és attól számítva két-három éven belül fejeződhet be. A mosdósi kórházban jelenleg hét osztályon 226 ágy van, az intézményben pedig 137-en dolgoznak.

A tervezési költséget már elutalta a kormány

Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter a tájékoztatón elmondta: az Európai Unió helyreállítási alapját, a hétéves költségvetését és Magyarország 2021-es költségvetési törvényét nézve soha nem látott mértékben állnak rendelkezésre fejlesztési források idén és a következő években.

Hangsúlyozta: a kormány elkötelezett a mosdósi kórház felújításában, a három ütem akár egymásra is „tolódhat”, hiszen az ehhez szükséges tízmilliárd forint rendelkezésre áll. Tavaly év végén a kormány 495 millió forintot már átutaltak a tervezésre. Gulyás Gergely hozzátette: a cél, hogy ez a három ütem egyidejűleg történjen meg és mielőbb egy korszerűbb, a múlt értékeit is ápoló beruházás valósuljon meg.

A cikk a sonline.hu-n olvasható.

https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/tizmilliardos-injekciot-kap-a-mosdosi-korhaz-3809584/

Következő
Müller Cecília: a kedden érkezett vakcinákból további 51 ezer embert lehet beoltani