Bejegyzés kép

A Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére a Magyar Országgyűlés 2014-ben a február 19-ét, Kossuth Zsuzsanna születési évfordulóját a magyar ápolók napjává nyilvánította. Az ő hősies, önfeláldozó, emberséges cselekedete volt alapköve a hazai ápolás fejlődésének. Rá, és napjaink szakdolgozóinak áldozatos munkájára emlékeztek Kaposváron szombaton.

A harminchét évesen elhunyt Kossuth Zsuzsanna méltán vált a hazai ápolók példaképévé, hangzott el az ünnepségen, ahol felelevenítették az első ápolónő munkáját az 1848-49-es szabadságharc idején. – Három hónap alatt több mint hetven tábori kórház létrejöttét szervezte meg úgy, hogy akkoriban nem voltak jó minőségű utak, és olyan technikai lehetőségek, amelyek napjainkban a rendelkezésünkre állnak – mondta köszöntőjében Szánti Istvánné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozók Kamara (MESZK) járóbeteg ellátásért felelős alelnöke, aki párhuzamot vont a példakép élete és napjaink ápolóinak munkája között. – Azt javaslom, ha munkájuk során nehéz helyzetbe kerülnek, gondoljanak arra: Kossuth Zsuzsanna hogyan oldaná meg a helyzetet és arra kérem önöket, ne veszítsék el azt a kitartást és szeretetet, amellyel a munkájukat végzik – tette hozzá.

– Ott vannak, amikor születésünkkor az első lélegzetet vesszük és ugyancsak mellettünk vannak, amikor az utolsót. Mellettünk vannak, ha a családtagjaink betegek, tartják bennünk a lelket, amikor baj van. Az év 365 napján kellene köszönetet mondanunk ezért, nem csupán ezen az egy napon – mondta Gelencsér Attila, Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője.

Az ország 78 ezer szakdolgozójából ezerötszázan Kaposváron teljesítenek szolgálatot. Hozzájuk fordult segítségért Kaposvár polgármestere. – Nagyszerű a célkitűzés, hogy szeretnénk 2030-ra az egyik legegészségesebb várossá válni. Ez a munka önök nélkül nem megy, még akkor sem, ha ez a program a megelőzésről szól, ami azt eredményezi, hogy kevesebb munkájuk legyen. A tudásuk nélkül félkarú óriások lennénk –  mondta Szita Károly.

Szabó Gyuláné, a MESZK Somogy vármegyei területi szervezetének elnöke tíz évvel ezelőtt tanulmányt írt a kaposvári kórház százhatvan éves ápolási múltjáról. – A tanulmány során kiderült, milyen problémák kísérték végig az ápolási tevékenységet. Létszámhiány, a folyamatos képzés lehetőségének hiánya, a pályaelhagyás, a megbecsülés- és az empátia hiánya. Mindezeket napjainkban is megfogalmazhatjuk. Mégis fontos, hogy a pályán maradjanak, hiszen a hivatást választó fiatalokat fogadni kell és megtanítani arra, mit kell tenniük, amikor először találkoznak a beteggel. Kérem, ne engedjék el a betegek kezét! – mondta az elnök.

A rendezvényen tíz szakdolgozó kitartó és áldozatos munkájáért elismerésben részesült, majd szakmai programokkal, továbbképzéssel folytatódott a délelőtt.

 

A díjazottak névsora: 

  • Gönye Péterné, Kaposvár
  • Szabó Gyuláné, Kaposvár
  • Horváth Zoltánné, Kaposvár
  • Kemény Ildikó, Kaposvár
  • Ster Éva Tab
  • Éberhadrdt Józsefné, Siófok
  • Gajár Hajnalka, OMSZ Marcali telephelye
  • Felső Ildikó, Szaplonczai Manó Marcali Kórház
  • Dergez György, Csurgó Mentőállomás
  • Szabóné Szerecz Judit, Nagyatád

A cikk a sonline-hu-n olvasható.

https://www.sonline.hu/helyi-kozelet/2023/03/tudasuk-nelkul-felkaru-oriasok-lennenk-az-apolokat-koszontottek

 

Következő
Magyarország a béke pártján áll