Bejegyzés kép

Egy éve zajlik a háború Oroszország és Ukrajna között, és nincs jele annak, hogy rövid időn belül véget érne. A következmények drámaiak: a háború már eddig is több százezer emberéletet követelt és az elmúlt évek legnagyobb európai humanitárius válságát okozta.

Európa a háborúba sodródás napjait éli, az EP további fegyverszállításokat követel. A tagállamok egy része már el is kötelezte magát a további fegyverszállítások mellett.

Lengyelország kész ukrán pilóták kiképzésére F-16-os vadászgépek használatára – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a konfliktus kirobbanásának egy éves évfordulóján Kijevben.

A német védelmi miniszter pedig arról beszélt, hogy Ukrajna 300 harckocsit kaphat Nyugatról az orosz támadás elleni védekezéshez, köztük 62 darabot a legmodernebbnek számító Leopard 2-esekből.

Kanada is lépett, újabb szankciókkal sújt orosz jogi és magánszemélyeket, és további négy Leopard 2 típusú harckocsit küld Ukrajnának.

Döbbenetes, hogy nem látják, minél később kezdődnek el a béketárgyalások, minél később érünk el egy rendezett helyzetet, annál veszélyesebbé válik a világ és benne az életünk.

A magyar emberek nagy többsége a háború ellen, a béke pártján áll.

Magyarország elítéli Oroszország katonai agresszióját és elismeri Ukrajna jogát az önvédelemre. Ugyanakkor senki nem kényszeríthet minket arra, hogy bármely ország érdekeit Magyarország elé helyezzük. A brüsszeli gazdasági szankciók nem csillapították a háborút, az orosz gazdaságot sem kényszerítették térdre. Ezzel szemben óriási gazdasági károkat okoztak egész Európának. Az energetikai szankciók egekbe lökték az energiaárakat, ami óriási inflációt eredményezett minden uniós tagországban. Nincs olyan család, amely ne érezné a szankciós infláció terhei.

Ellenezzük azokat  brüsszeli terveket, amelyek tovább szélesítenék a  szankciók körét.

Megfontolt, a tagországok érdekeit védő brüsszeli döntéseket, mihamarabbi tűzszünetet és béketárgyalásokat szeretnénk Magyarország és Európa érdekében.

Gelencsér Attila

Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője

Következő
Folytatjuk a harcot gyermekeink védelméért